Počeo 30. Festival evropskog filma na Paliću

Novosti onlajn

16. 07. 2023. u 20:29

JUBILARNI 30. Festival evropskog filma na Paliću sinoć je svečano otvoren na Palićkoj Letnjoj pozornici. Dobrodošlicu u svet sedme umetnosti, koja 30. put u Suboticu donosi filmski duh Evrope, filmskim stvaraocima i gostima poželeo je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. On je, tom prilikom, podsećajući da za tridesete kažu da su najbolje godine, istakao da jubilarno 30. izdanje Festivala i ove godine pred mnogobrojnu publiku na Palić donosi najbolje filmove Evrope.

Foto: Grad Subotica

“Festival je tokom svog sazrevanja izdržao mnoge nedaće, valjda zato što je i sam nastao u godinama kadamu vreme nije, nesvestan šta sve može da ga zadesi. Kažu da ovaj Festival to samo potvrđuje, da oni koji se rađaju u nevreme i odrastaju u turbulencijama, izrastu u čvršće i zrelije. Ovaj Festival to samo potvrđuje. Mnogi su ga smatrali neperspektivnim i predviđali mu tužan kraj, a on je izrastao u pravog diva. Prkoseći vremenu i prilikama, a praveći paradokse, jer kako objasniti drugačije a ne kao paradoks činjenicu da zemlja koja nije članica EU ima jedan od najboljih festivala u toj istoj uniji - naglasio je Stevan Bakić.

Kultura je nešto što je najbitnije za opstanak i identitet jednog naroda, rekao je Bakić, i u tom kontekstu je jubilej Palićkog festivala vrlo značajan događaj.

Foto: Grad Subotica

- Grad Subotica se borio za ovaj Festival dugo i tiho. U vreme kada je čak većina svetskih filmskih smotri otkazivana, mi smo trajali. Jubilarno trideseto izdanje slavimo svesni da ponovo, kao mnogo puta do sada,  umetnost prkosi sveopštoj nesigurnosti i nezavidnoj poziciji u kojoj se danas nalazi svet. Otvaramo ovu smotru filma uvereni da će ona još dugo trajati, jer ono što poseduje kao ključno za takvo uverenje jeste kvalitet - rekao je Stevan Bakić.

Kvalitet filmskih ostvarenja nešto je što nikad nije dolazilo u pitanje i nepostoji način da osiromašimo naš duh i željuda Festival učinimo boljim, podvukao je Bakić.

- Zato večeras, pred početak 30. jubilarne svetkovine filmske umetnosti, stojim pred vama ispunjen velikim zadovoljstvom što će u narednim danima ovaj Festival biti ne samo bioskop pod zvezdama, nego i mesto susreta mnogih prijatelja, novih poznanstava, različitih generacija ali i različitih pogleda na svet i društvo. Za Subotičane je ovaj Festival značajan ne samo zbog činjenice da je Festival utemeljio evropske kulturne vrednosti, nego i zbog toga što su uz filmske susrete odrastali i družili se uz ostvarenja koja prate sudbine evropskog čoveka, istovremeno ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti - istakao je Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

Subotica, prema njegovim rečima, simbolično odslikava baš takav prostor, baš takvu dimenziju – lepotu, bogatstvo i važnost različitosti.

- Palić bez Filmskog festivala nije Palić, a Palićki festival nije samo film. To je i muzika, to je i turizam, to je i međuregionalna saradnja. Palićki festival za nas je mnogo više od filma. I mnogo više od umetnosti. On je jedan od simbola našeg grada. Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja, koje je pružilo najveću podršku, što govori o nacionalnom značaju palićkog festivala i ozbiljnoj kulturnoj politici Vlade Republike Srbije. Zahvaljujemo se takođe i Pokrajinskoj vladi, Sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, medija programu „KreativnaEvropa“ i svima koji daju svoj doprinos da Paliću festivalskim danima postane centar evropskog filma - naglasio je Stevan Bakić.

Odajem, kao i uvek, posebno priznanje našem kreativnom timu, direktoru Festivala Radoslavu Zelenoviću, izvršnom producentu i svim njihovim saradnicima, koji čine da najlepša slika Palića, Subotice i Srbije, ode u svet. Širom otvaramo vrata velikim imenima sedme umetnosti, i time promovišemo Suboticu i Srbiju u najboljem svetlu - rekao je Stevan Bakić.

Foto: Grad Subotica

On je, ovom prilikom, čestitao i svim dobitnicima festivalskih priznanja.

- Velika mi je čast da mogu da pozdravim brojne iskrene ljubitelje filma okupljene na Paliću, da u svoje i u ime naših sugrađana svim gostima izrazim dobrodošlicu u naš grad. Želim svim gostima, ljubiteljima filma i sugrađanima ugodne festivalske dane i mnogo novih nadahnuća sa velikog ekrana, a svima vama želim večeras ugodno veče, ugodan boravak i dobru zabavu, a mi vas očekujemo i naredne godine - rekao je Stevan Bakić.

Festival evropskog filma uživa podršku Pokrajinske vlade, koja je prepoznala značaj razvoja sedme umetnosti na severu Srbije.

- Filmska industrija u našoj zemlji beleži intenzivan rast, ulaže se sve više sredstava u ovaj važan kulturni segment. Film je jedna od umetničkih čarolija 20.veka, a brojna filmska ostvarenja snimana su u Vojvodini poput Santa Marija dela Salute", "Ime naroda" a u toku je isnimanje "Deca Kozare". Pokrajinska vlada je i ove godine uspela da pomogne brojna ostvarenja, da kažem renesansu filmu. Kultura je temelj duhovnosti i opstanka jednog naroda i mi ovde vidimo posvećenost i privrženost filmu - istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Foto: Grad Subotica

Duško Kovačević, predsednik Saveta i Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma ovogodišnju nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji uručili su glumcu Bogdanu Dikliću.

- Diklić je jedan od naših najznačajnijih glumaca koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte. Ove godine je tačno 40 godina od premijere „Maratonaca“, to je lepa priča, a manje lepa je da smo mi bili mlađi 40 godina i zato je taj film tako tragičan - rekao je Duško Kovačević.

Direktor FEF Palić, Radoslav Zelenović o trideset godina Festivala je rekao:

- Da je bilo lako – nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo – jeste. Da je moglo više – verovatno. Da je moglo bolje – teško. A najlakše je bilo u onom delu kada su nam pomagali predsednici Saveta našeg festivala, Žilnik, Lečić, Milena Dravić, Mira Banjac, DuškoKovačević - rekao je Zelenović.

U kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“ Bogdan Diklić je glumio Mirka, a njegove replike izgovorene pre četiri decenije i danas se citiraju.

- Sa Palićem sam odavno povezan, ovde sam kao mali tramvajem dolazio u Zoološki vrt. Jako sam radostan. Ponovo ću reći da sam predstavnik svih ljudi sa kojima sam radio ovih prvih 48 godina i svima se zahvaljujem - rekao je Bogdan Diklić.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma „Madam Di Bari” rediteljke Majven.

Ovogodišnje, trideseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Na Festivalu se očekuje preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva.

Pogledajte više