ZAVRŠEN JOŠ JEDAN BELEF: Sedam premijera na ovogodišnjem Beogradskom letnjem festivalu

V.V.S.

07. 07. 2023. u 12:50

SA idejom da Beograđanima omogući produženu pozorišnu sezonu tokom leta, festival Belef je u saradnji sa ustanovama kulture (pre svega teatrima) od 23. juna do 7. jula ponudio sedam pozorišnih premijera.

foto: G. Nikolić

U glavnom programu BELEF-a prvi put su u glavnom gradu izvedene četiri gostujuće predstave (beogradske premijere), dva koncerta, tradicionalno jedan džez koncert Dragon"s Fuel i koncert klasične muzike, u zajedničkom nastupu dva kvarteta: Beogradskog gudačkog kvarteta i gostujućeg gudačkog kvarteta sa Kipra, uz jednu plesnu predstavu iz Francuske u koreografiji i izvođenju Claire Huber.

Pored predstava koje su tokom prethodne sezone izazvale veliko interesovanje kod publike, kao što je "Bilo jednom na Brijunima" i "Bravo za klovna", ove godine BELEF je predstavio nezavisne projekte naših glumaca i reditelja koji su već podržani na konkursima Grada ili Republike, ali i premijerama Ateljea 212, Bitef teatra, Teatra "Vuk" i Narodnog pozorišta u Beogradu. Kako ističu organizatori, desio se i jedan iskorak: poetski performans koji je osmišljen sa Hartefaktom: na neobičan i neposredan način savremeni pesnici govorili su svoju poeziju na jedanaest lokacija u Botaničkoj bašti.

Održan je i program "Mladi Belef" na kome su izvedene predstave studenata - završni ispiti, diplomske, master i doktorske predstave FDU, Akademije umetnosti i FMU - na sceni Teatra "Vuk".

Pogledajte više