ZA POČETAK "AKADEMIJA SMEHA": Premijerom na sceni Ateljea 212 otvara se Belef

V.V.S.

27. 06. 2023. u 15:35

BEOGRADSKI letnji festival, popularni Belef, ove godine počinje 30.juna premijerom predstave "Akademija smeha" (režija Milica Kralj) na sceni Ateljea 212.

foto B. Đorđević

Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija "Akademija smeha" zasnovana je na istorijskim činjenicama. Naime, početkom II svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana. Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh, na komedije u kriznim vremenima. 

Posle skoro pola veka japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta , i to komad koji je prava poslastica za dva vrsna glumca - Gorana Jevtića i Uroša Jakovljevića. Prevod sa japanskog uradio je Darko Nedeljković,scenografkinja je Milica Bajić Đurov,kostimografkinja Selena Orb,a kompozitorka Janja Lončar.

Ovim naslovom Atelje 212 završava pozorišnu sezonu, tokom koje je ostvareno osam premijera: "Drama o kraju sveta", "Čista kuća", "Kao i sve slobodne devojke", "Revolt","Otac", "NLO", "Obraćanje naciji" i "Akademija smeha".

Pogledajte više