MAJA GOJKOVIĆ O "OTVORENOM BALKANU": Veoma važna inicijativa i za segment kulture

Tanjug 19. 06. 2023. u 18:36

MINISTAR kulture Maja Gojković u Jutarnjem dnevniku RTS istakla je da je inicijativa “Otvoreni Balkan” veoma važna i za segment kulture i da će u tom okviru poznati dirigent Zubin Mehta održati tri koncerta, sutra pred beogradskom publikom, a potom u narednom periodu u Skoplju i Tirani.

Foto: Zoran Jovanovic

“Iako je Inicijativa 'Otvoreni Balkan' pokrenuta sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje u regionu od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, otvorila se ideja da se ona proširi i na segment kulture i prošle godine je potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti kulture na Zapadnom Balkanu“, rekla je Gojković i dodala da je Srbija povukla prve poteze i da je već ostvarena saradnja u oblasti pozorišne umetnosti kroz Protokol o saradnji tri nacionalna pozorišta između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u oblasti pozorišta, drame, opere i baleta.

Ona je rekla da će potom stvaralaštvo Srbije, Severne Makedonije i Albanije biti prikazano i u Kulturnom centru Srbije u Parizu 13. jula gde će zajednički svoje radove predstaviti umetnici iz sve tri države u okviru izložbe „Supstrati“.

Dodala je i da kao ministar kulture mnogo više pažnje posvećuje mobilnosti umetnika.

Ona je podsetila na nedavne uspešne nastupe naših umetnika na Bijenalu dizajna u Londonu, zatim Kvadrijenalu u Pragu, nastup Vladimira Perišića sa filmom “Lost country” u Kanu...

“Sve je to važan deo kulturne diplomatije i bitno je za imidž naše zemlje u svetu”, naglasila je Gojković.

Ona je rekla da su njena vrata uvek bila i biće otvorena ne samo za razgovore sa glumcima, već i ostalim radnicima u kulturi o svim temama i segmentima kulture kako bi se poboljšao status umetnika.

“Moja obaveza je da kažemo koliko država ulaže u segment audiovizuelnog stvaralaštva. Toga nije bilo pre 2012. godine, a od 2016. su prvi put na inicijatvu tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića uvedeni podsticaji domaćim i stranim producentima“, rekla je Maja Gojković.

Pogledajte više