PREDSTAVLJANJE KNJIGE U OKVIRU PROSLAVE 100 GODINA BALETA: Ruska baletska umetnost u Beogradu

M. N. M. 07. 06. 2023. u 15:26

U OKVIRU proslave sto godina Baleta Narodnog pozorišta, u četvrtak, 8. juna, u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta, biće predstavljena knjiga "Ruska baletska umetnost u Beogradu" dr Marije Petričević. U programu će učestvovati prof. emeritus Svetozar Rapajić, prof. dr Nadežda Mosusova i balerina Marija Janković.

promo

Predmet ove knjige predstavlja istraživanje umetničkog i pedagoškog delovanja umetnika ruske emigrantske provenijencije, koji su učestvovali u formiranju, rastu, dometima i razvojnom napretku Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu u periodu od 1920. do 1944. godine.

 Profesor Rapajić napisao je u predgovoru da je autorka pored osnovnih biografskih podataka, detaljno obradila umetnički doprinos svakog od umetnika ruskog porekla, kao i kritičke osvrte iz tadašnje štampe. Prema njegovom mišljenju, Petričevićeva je uspela da razjasni i potvrdi da su ruski umetnici svojom delatnošću doprineli ne samo rađanju i konstituisanju beogradskog Baleta, nego i razvoju domaćih baletskih snaga, kao i stvaranju originalnog baletskog, tačnije koreografskog stila i utemeljenju domaće baletske scenografske i kostimografske umetnosti.

Pogledajte više