Porodične sage starih Beograđana

B. Đ. 06. 06. 2023. u 17:18

KNjIGA "Glamur i prašina", koju su priredili urednici Fejsbuk grupe "Bio jednom jedan Beograd", predstavljena je u nedelju, u Muzeju Vuka i Dositeja.

B. Đorđević

Grupa se već jedanaest godina bavi našom prestonicom i njenim žiteljima iz vremena pre Drugog svetskog rata. Otkako su njeni urednici pre samo godinu dana rešili da iskoraknu iz virtuelnog sveta Fejsbuka, ovo im je već druga objavljena knjiga. Istovremeno, na Kalemegdanu, ispod Velikih stepenica, u toku je i njihova izložba fotografija pod nazivom "Stazama predaka", druga izložba u organizaciji ovih vrednih entuzijasta, ljubitelja starog Beograda.

U predgovoru knjige "Glamur i prašina", Predrag Marković, pisac i nekadašnji ministar kulture, najbolje je odgovorio na pitanje šta se može naći na stranicama ove publikacije, navodeći da se tu smenjuju porodične sage starih Beograđana, neispričane ljubavne priče, dinastičke tajne, pa čak i špijunske avanture i međunarodne afere, a sve vezano za naše pretke, bilo one slavne ili posve obične. Tekstovi su propraćeni do sada neviđenim fotografijama koje su se decenijama krile u privatnim kolekcijama i porodičnim albumima starih Beograđana.

B. Đorđević

Provod na Savi, kod kupališta Dimitrijević, sredinom dvadesetih. Iz kolekcije Branke Nakaniši i Dragoljuba Gajića

Urednički tim grupe "Bio jednom jedan Beograd", koji sačinjavaju Jelena Janić-Ljubisavljević, Sofija Mrišuk, Branka Đorđević Nakaniši, Dragoljub Gajić, Zoran Živković i Željko Vuk, često izlazi na "teren". Naime, oni obilaze članove grupe koji čuvaju uspomene na svoje pretke, pregledaju njihove fotografije i stara dokumenta, zapisuju priče i porodična predanja, a potom nastavljaju istraživanje po raznim arhivama, knjigama i starim novinama, kojom prilikom često dolaze do informacija i dodatnih storija za koje nisu znali ni potomci porodica o kojima je reč. Neretko potomci veruju da su im preci živeli nezanimljivim životom da bi, uz pomoć grupe "Bio jednom jedan Beograd" saznali da su ti životi bili sve, samo ne obični i nezanimljivi.

Na promociji knjige "Glamur i prašina" govorili su istoričarka umetnosti, direktorka Artis centra msr. Tamara Ognjević, arheolog, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije dr Biljana Đorđević, arheolog i istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja Srbije dr Miodrag Tomić. Jednu priču iz knjige pročitao je glumac Milan Caci Mihajlović, a o prigodnoj muzici su se postarale etnomuzikolog Aleksandra Pradal i profesorka klavira u muzičkoj školi "Lisinski" Marina Damjanović koje su predstavile savremenu obradu "Kradem ti se u večeri" Mijata Mijatovića, čuvenog predratnog pevača stare narodne i popularne muzike. Publika koja se okupila u velikom broju, poslužena je domaćim kolačima po starinskim receptima.

Pogledajte više