"TREĆI SVET" U "PAMĆENJU SVETA": Zbirka "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu" ušla u Uneskov registar

M.A.K. 25. 05. 2023. u 18:59

U UNESKOV Međunarodni registar "Pamćenje sveta" ušla je dokumentarna zbirka "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu",koju su zajedno sa Srbijom podneli Indonezija, Indija, Egipat i Alžir.

Foto promo

Ministarstvo kulture Srbije saopštilo je da nominacioni dosije, za koji je dorinos dao Arhiv Jugoslavije, dokumentuje Prvi samit Pokreta nesvrstanih, koji je označio aktivnu ulogu zemalja Trećeg sveta u smanjenju tenzija, pozivajući na kraj kolonijalizma, imperijalizma i rasizma, kao i promociju mirne koegzistencije i svetskog mira. U istom saopštenju podseća se da je za 60 godina postojanja Pokret okupio 120 zemalja, a zbirka se sastoji od 76 tekstualnih arhiva, 242 fotografije, jedne audio arhive i 15 filmova.

Program "Pamcenje sveta" Unesko je pokrenuo 1997. a ovaj svetski registar kulturne dokumentacione baštine pandan je svetskom registru nepokretnih spomenika kulture. Zajedno sa zbirkom "Prvi samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu", u Međunarodni registar "Pamćenje sveta" upisane su 63 dokumentarne zbirke, i sada je ukupan broj zbirki u registru 494.

Pogledajte više