IZLOŽILI ZUB MAMUTA STAR 150.000 GODINA: 40 najdragocenijih eksponata Muzejske zbirke u Trsteniku (FOTO)

S.BABOVIĆ

25. 05. 2023. u 07:15

TRSTENIK- ZUB runastog mamuta starog oko 150.000 godina izložen je posle više decenija pred posetioce Muzejske zbirke u Trsteniku.

Foto:Muzejska zbirka Trstenik

Na osnovu ovog eksluzivnog primeraka donjeg levog dela vilice, procenjuje se da je odrasla jedinka mamuta mogla biti od 1,8 do 3 metra visine, a da je imala kljove od pet metara dužine. Ovo je samo jedan od 40 najdragocenijih eksponata, koje čuva Muzejska zbirka pod okriljem Narodnog univerziteta u Trsteniku.

Simbolično, aktuelna izložba ujedno je i način da se obeleži 40 godina rada na izučavanju baštine i prošlosti trsteničkog kraja. A ona je više nego bogata. Samo zbog replike boginje sa Blagotina, koja predstavlja figurinu plodnosti u originalu staru oko 8.000 godina,  vredi posetiti izložu „40 za 40“.

- Naš fond broji više od 3.000 predmeta i bio je pravi izazov da izaberemo najprezenetativnije primerke - kaže za „Novosti“ istoričarka Jelena Vukčević. 

- Osim mamutovog zuba, izloženi su i predmeti koji su nastali u procesu ljudskog rada, sa arheološkog nalazišta Šljivik u selu Stragari. Stari su 6.000 godina i ilustruju život prvih stanovnika trsteničkog kraja.

Osim neolitskog nasleđa, javnost može pogledati i predmete, koji ilustruju kulture drugih naroda i država i to iz perioda kada su naseljavali opštinu ili samo prolazili zapadnomoravskim krajem.

- Tako smo došli do keltskog karičastog novca iz perioda gvozdenog doba, koji je preteča monetarnog sistema u periodu robno - novčane razmene, potom i do rimskog prstenja, bravice i fibule, srebrne tetradrahme Aleksandra Makedonskog, srednjovekovnog prstena, srednjovekovnog mača iz druge polovine 12. vek - naglašava Vukčevićeva.

Vreme turske vlasti posebno ima traga i u Muzejskoj zbirci, gde se čuvaju mesingano kandilo, srebrno oglavlje sa poludragim kamenjem, srebrni novac i keramička lula, libade vezene srmom i pafte, ručno izrađene kopče za kaiš. Eksponati su svedočanstva i starih zanata, poput ispiranja zlata u selu Veluće kod Trstenika.

-Iz 20. veka imamo ikonu Svetog Save, koju je 1914. godine prestolonaslednik Aleksandar poklonio Slavku Petroviću, učeniku 3. razreda gimnazije u Trsteniku, sa posvetom/rukopisom prestolonaslednika na poleđini - napominje sagovornica „Novosti“.

- Porodica je ikonu uramila u pozlaćeni okvir.

BOGATI TRAGOVI ISTORIJE

MUZEJSKE zbirke su: arheološka iz starijeg i mlađeg kamenog doba i antike , etnološka sa tekstilnim, drvenim i keramičkim predmetima s početka 20.veka, istorijska, bogata srednjevekovnim nasleđem, turskim predmetima, oružjem, zastavama, diplomama, ordenjem, ličnim predmetima Trsteničana, kao i prirodnjačka zbirka u formiranju, koja je spona između zaštite prirode i muzejske delatnosti, čuva geološko - paleontološke, teriološke, paleozoološke i ornitološke predmete.

Pogledajte više