POSLEDNJI FORDOV INDIJANA: Veliko interesovanje u Kanu za peti film iz kultnog serijala o slavnom arheologu

Kan, filmski svet ali i čitava planeta kojoj je "sedma umetnost" prirasla srcu, s nestrpljenjem su sinoć iščekivali uspinjanje uz crveni tepih filmskog festivala legende slika u pokretu Harisona Forda (80), pre svetske premijere pete sage o slavnom ahreologu u netakmičarskoj konkurenciji, pod naslovom "Indijana Džons i artefakt sudbine".

"Indijana Džons i artefakt sudbine" /Foto "Megakom film"

- Na svakoj slici sam ja, ali mlađi. Poseduju filmoteku mojih snimaka. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji mogli su da odaberu perfektnu sliku ili pogled. Ali, scene sam ja igrao. To je bio izuzetan način snimanja. Veoma sam zadovoljan rezultatom za koji nalazim da je veoma realističan – poručio je Ford.

Slavni američki glumac već je stavio do znanja da više neće snimati Indijanu Džonsa.

- Shvatio sam da je ovo moj poslednji Indijana Džons, tek kada smo završili snimanje. Bilo je to istinsko zadovoljstvo. Ne samo zbog toga što je bio poslednji, već zato i što je scenario bio dobar, s odličnim kastingom. Bilo je mnogo rada, ali sam zadovoljan što sam ponovo mogao da pronađem taj lik – zaključio je pred svetsku premijeru.

Radnja filma se odvija krajem šezdesetih godina, u vreme Hladnog rata. Indijana Džons odlazi u potragu za predmetom kojim može da promeni tok istorije, zabrinut zbog toga što je američka vlada regrutovala bivše naciste u cilju da se pobedi Sovjetski savez u osvajanju svemira.

Uz Harisona Forda, glume Fibi Voler Bridž, Mads Mikelsen, Džon Ris Dejvis, Antonio Banderas... Snimanje je počelo u junu 2021, odvijalo se na različitim lokacijama u Velikoj Britaniji, Italiji i Maroku, a završeno je u februaru 2022. Producenti su "Volt Dizni pikčers" i "Lukas film", a distributer "Dizni studio moušn pikčers". Sa procenjenim budžetom od blizu 300 miliona dolara, jedan je od najskupljih filmova ikada snimljenih.

Prvi film iz ovog serijala snimljen je 1981. godine, a lik Indijane Džonsa stvorili su Stiven Spilberg i Džorx Lukas. Nove epizode snimljene su 1984, 1989. i 2008. godine. "Indijana Džons i artefakt sudbine" je prvi film u seriji koji nije režirao Stiven Spilberg i za koji priču nije napisao Džordž Lukas, koji su ovoga puta izvršni producenti. U Americi će biti prikazan tek za nekoliko dana, 30. maja.

KAUBOJI HOMOSEKSUALCI

Puno pažnje u Kanu izazvalo je u sredu prikazivanje novog filma čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara (73). Reč je o ostvarenju srednjeg metra (31 minut) na engleskom jeziku prikazanom van konkurencije pod nazivom "Čudan način života" (Strange Way of Life) s radnjom koja se događa oko kauboja homoseksualaca.

Pogledajte više