CRNOGORSKI "NARODNI POSLANIK": U nacionalnom teataru gostuje predstava Nikšićkog pozorišta

V.V.S.

16. 05. 2023. u 15:11

PREDSTAVA "Narodni poslanik" Branislava Nušića (u adaptaciji i režiji Gorana Bulajića), urađena u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, gostuje u sredu 17. maja, na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

foto Arhiva "Novosti"

- "Narodni poslanik" je po mnogo čemu odredio Nušićev stvaralački put,a ispostavilo se da isti motivi i tipologija ličnosti opstaje i u istorijskim periodima koji su usledili. Pa, i danas, lik skorojevića koji žudi za vlašću nije ništa neobično i nepoznato. Naprotiv, čini se da je upravo osnovni motiv "Narodnog poslanika" danas aktuelan jednako koliko u Nušićevo doba - kaže umetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić i podseća da ovaj teatar sa ponosom bavi tekstom velikog komediografa i njegovom univerzalnom temom, posle dugog perioda u kome Nušićevi komadi nisu postavljani na scenama u Crnoj Gori.

Glavnog junaka Jevrema Prokića tumači Stevan Vuković, njegovu suprugu Pavku igra Marija Đurić, a u velikom ansamblu su i Maša Božović, Nikola Vasiljević , Anja Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović,  Milica Kekić, Pavle Bogojević i drugi.

Scenografiju je osmislila Anka Gardašević, a kostime Olivera Eraković.

Pogledajte više