"MEŠA" NA KOSANČIĆU: Sutra svečano uručenje prestižne nagrade "Novosti" Nebojši Lapčeviću za "Filatelist"

D. Bogutović

15. 05. 2023. u 11:44

PRESTIŽNA nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine, koju 35. put dodeljuju "Večernje novosti", biće svečano uručena sutra u 12 sati na Kosančićevom vencu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, srušene u nemačkom bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Foto N. Skenderija

O nagrađenom delu, pesničkoj knjizi "Filatelist" u izdanju kraljevačke NB "Stefan Prvovenčani", govoriće dr Zorana Opačić i Jovan Pejčić, a stihove će čitati glumac Milan Mihailović Caci. Nagradu, koja se sastoji od skulpture sa likom velikog pisca, Povelje i novčanog iznosa, uručiće Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Novosti".

Da podsetimo, ove godine u Velikom žiriju bilo je pedeset troje istaknutih književnih kritičara, književnih istoričara i esejista, a svaki od njih mogao je da izdvoji po pet knjiga svih žanrova iz pera domaćih autora. Njihovi izbori objavljivani su dve nedelje na stranicama našeg lista, čitaoci su imali priliku da broje glasove i da sa nestrpljenjem iščekuju rasplet. "Filatelist" je dobio najviše - 15 glasova, samo glas manje otišao je knjizi "Rod oraha" Dragana Hamovića, dok je "Teferič na Slaviji" Sanje Savić Milosavljević dobio naklonost 13 kritičara. Na četvrtom mestu - sa 11 glasova, se našla knjiga "O stvarima koje je Homer propustio" Miodraga Raičevića, a na petom - sa 10 glasova, "Plava meduza" Bratislava R. Milanovića.

Foto N. Skenderija

Obrazlažući svoj izbor, član žirija dr Slađana Ilić je navela:

- Zbirka poezije "Filatelist" svojevrsni je unutrašnji putopis lirskog subjekta. Označena raritetnim poštanskim markama kao podsticajem, svaka pesma uverljivo svedoči o duhovnim doživljajima različitih krajeva sveta i svega što je u tom svetu, i u životu koji je "nedovršena kolekcija" lirskom subjektu bitno: najpre ono što je posve lično, a potom i ono što čini svetsku kulturnu baštinu.

Mićovi poslednji glasovi

MEĐU poslednjim tekstovima koje je stigao da napiše istaknuti književni kritičar i pesnik Mićo Cvijetić (1946-2023), bilo je obrazloženje njegovog izbora za "Mešinu" nagradu, u kome je naveo: "I nova knjiga legitimiše Nebojšu Lapčevića kao pesnika prepoznatljivog pevanja i poetike. Izuzetne imaginacije i stvaralačke erudicije, raskošnog bogatstva univerzalne inspirativne komunikacije. Na takvim osnovama je utemeljen i oblikovan ovaj rukopis, naglašeno imaginarni pesnički atlas sveta. U njemu su izvorni artefakti poštanskih markica, sa beskrajnim poljem duhovnih i emotivnih naboja i podsticaja."

Pogledajte više