PET GODINA BEZ BOBURA: Zbog renoviranja "Žorž Pompidu" zatvara vrata od 2025. do 2030.

Francuski Nacionalni centar za umetnost i kulturu "Žorž Pompidu", popularni "Bobur", biće u potpunosti zatvoren za publiku punih pet godina, od 2025. do 2030. godine, zbog radova. Ovu vest saopštila je francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak.

Foto: Goran Čvorović

Ministarka je saopštila da su radovi neophodni zbog korozije koja je zahvatila ovo zdanje. Radovi su usmereni i ka modernizaciji i uklanjanju azbesta. Biće između ostalog povećana i bezbednost od požara i izvršena energetska optimizacija objekta, a omogućiće se i lakši pristup hendikepiranim osobama. Radovi će koštati 262 miliona evra.

Ovaj muzej, jedan od najznačajnijih muzeja savremene umetnosti u svetu, otvoren je 1977. godine i nikada do sada nije bio renoviran i do sada je primio oko 300 miliona posetilaca. Pola veka postojanja će tako proslaviti usred radova.

Prostorije u muzeju će posle obnove zadržati postojeću preraspodelu, ali će biti omogućena bolja multidiciplinarna perspektiva izlaganja dela. Predviđeno je i povećanje prostora posvećenog biblioteci.

Za vreme radova u "Boburu", ljubitelji savremene umetnosti moći će da delom da nađu zadovoljenje u Centru "Žorž Pompidu" u Mecu, kao i u novom Centru za konzervacijiu i kreaciju u Masiju kod Parizu koji će biti otvoren 2026. godine.

Pogledajte više