IZLOŽBA U BIBLIOTECI SANU O UGLEDNOM SRPSKOM FILOZOFU I AKADEMIKU: Markovićevo dragoceno delo

Marina Mirković 09. 05. 2023. u 15:56

POVODOM stogodišnjice rođenja Mihaila Markovića (1923-2010), srpskog filozofa, profesora i dekana Filozofskog fakulteta u Beogradu, upravnika Instituta za filozofiju, naučnog savetnika u Centru za filozofiju i društvenu teoriju Instituta društvenih nauka u Beogradu, upriličena je kamerna izložba u zdanju SANU, koja će potrajati do 12. maja.

SANU

Autorka postavke Sanja Petrović, rukovodilac Odeljenja za obradu publikacija, izložila je u prijemnom holu Biblioteke SANU stotinak odabranih izdanja iz zbirki ove biblioteke, među kojima su prva izdanja najznačajnijih Markovićevih dela: "Logika" (1956), "Formalizam u savremenoj logici" (1957), "Dijalektička teorija značenja" (1961), "Humanizam i dijalektika" (1967), "Preispitivanja" (1972), From Affluence to Praxis (1974), "Filozofski osnovi nauke" (1981), "Kritička društvena nauka" (1994), "Etika i politika" (1994), "Humanistički smisao društvene teorije" (1994), "Sloboda i praksa" (1997), "Filozofski susreti" (2003), kao i radovi objavljeni u istaknutim filozofskim časopisima, pristupna beseda i radovi objavljeni u Akademijinim izdanjima.

- Pored tih prvih izdanja, što uvek čini srž naših postavki, izlažemo i dela koja se bave radom osobe kojoj je izložba posvećena, međutim Marković je bio toliko plodan da je tih "tuđih" dela u ovom slučaju najmanje, jer za njih naprosto ne bi bilo mesta - objašnjava Petrovićeva, koja za sredu 17. maj najavljuje i otvaranje nove izložbe u Biblioteci, posvećene Desanki Maksimović, a povodom 125. godišnjice rođenja pesnikinje.

U fondu Biblioteke SANU čuvaju se i prevodi Markovićevih knjiga i radova na engleski, francuski, španski, poljski, nemački, švedski, japanski i druge strane jezike, od kojih su neki ovom prilikom i izloženi, a iz posebne biblioteke akademika Dušana Nedeljkovića izloženo je nekoliko knjiga sa posvetom autora - njegovog studenta i prijatelja Mihaila Markovića.

Marković je bio član saveta i redakcija niza najuticajnijih filozofskih časopisa u svetu i predavač na najuglednijim univerzitetima u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1963. godine, a za redovnog 1983. godine. Bio je sekretar Odeljenja društvenih nauka od 1998. do 2001, član Predsedništva SANU od 2002. i predstavnik SANU u Međunarodnoj akademskoj uniji. Počasni doktor Univerziteta u Londonu postao je 1985. godine. 

Pogledajte više