Odlaže se Festival "Joakim Vujić"

S. M. J. 08. 05. 2023. u 11:47

ZAJEDNICA profesionalnih pozorišta Srbije je do daljeg odložila 59. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji je posle 26 godina trebalo da ponovo bude održan u Zaječaru.

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Ovogodišnji 59. Festival profesionalnih pozorišta Srbije kojI je danas u Zaječaru trebalo da otvori predstava domaćina, Narodnog  pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović”, „Čehovljeva soba“,  prema pričama Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji Une Đelošević i Nikole Zavišića, koji je i reditelj predstave odlaže se do daljeg, saopštio je organizator.

-Zbog događaja koji su nepovratno poremetili srpsko društvo i saosećajući sa porodicama nastradalih, Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije odlaže 59. Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, koji je  u Zaječaru trebalo da se održi od 8. do 15. maja. Termin održavanja Festivala biće naknadno utvrđen i objavljen -ističu u zaječarskom teatru.

Za 59. Festival “Joakim Vujić” selektovane su, pored “Čehovljeve sobe” i predstave  Kruševačkog pozorišta „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića, “Ona koja raspušta vojske“, prema Aristofanovoj Lisistrati, po tekstu i u režiji Bobana Skerlića Narodnog pozorišta Priština, kamerna predstava “Četiri zida ili tragikomedija o karantinu“ Bojana Tasića, Aleksandre Jovanović, Nine Plavanjac i Stevana Bodrože, u režiji  Stevana Bodrože  Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja, „Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića i interpretaciji Narodnog pozorišta Užice.

Na Festivalu će u nekim od narednih termina biti igrane i predstave: „San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)”  Ivana Velisavljevića u režiji Milana Neškovića i tumačenju ansambla Narodnog pozorišta Niš, “Terapija“ Regionalnog pozorišta Novi Pazar, po motivima teksta Kristofera Đuranga, u režiji Olivere Đorđević, a programom je bilo predviđeno da u čast nagrađenih poslednjeg dana festivala bude odigrana predstava Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca „Uobraženi bolesnik“ Molijera, u režiji Đorđa Nešovića.

Pogledajte više