SLIKE I CRTEŽI JOŠKINA ŠILJANA U GALERIJI SAVREMENE UMETNOSTI U PANČEVU: U beskraju kobajagi sveta

M.A.K. 26. 04. 2023. u 15:43

MI sami i svet oko nas smo u stalnom nastajanju, a mnoge stvari koje nam nisu jasne, zapravo su istinite, reči su slikara Joškina Šiljana, koji će svoje istinine "Kobajagi slike", predstaviti u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu, od 26. aprila, na izložbi koja se realizuje u saradnji sa beogradskom galerijom "Štab".

Foto promo

O ovom samoukom vizionaru sirove kreativne snage, rođenom u Pirotu 1953. pod imenom Nebojša Stojković, a koji stvara u ateljeu u Grdelici (čije je i zidove oslikao), odavno se zna i van granica naše zemlje. Školovan za građevinskog inženjera, a za umetnost se opredelio 1987. Otada je stekao neka od najuglednijih priznanja na našoj likovnoj sceni, izlagao u svetskim muzejima i galerijama.

Foto promo

- Ko je Joškin Šiljan, a ko je Nebojša Stojković - pita se Ana Kršljanin u tekstu koji prati izložbu "Kobajagi slike". - Da li je Nebojša kobajagi Šiljan? Ko odlučuje šta je stvarno, a šta kobajagi? Kobajagi slike su Šiljanova igra, jedinstveni ples duha jednog dečaka. Dok smo bili mali ljudi nismo znali puno o svetu koji se nismo trudili da shvatimo. Koračali smo i istraživali polja mašte, kobajagi smo kuvali, odlazili na posao, vozili avione ili smo bili pekari i frizeri. Kobajagi je tada bilo stvarnost, mala svetinja usidrena u naše živote u kojima smo mogli apsolutno sve.

MAŠINE, KAMIONDžIJE, MIŠEVI...

OVOGA puta, kako primećuje Kršljaninova, Šiljan je pustio u pogon sve sklopove i mašine, kamiondžije i miševe...

- Mašine i sklopovi neumorno rade, nastavljajući izvan galerije, ulice i sveta u svom ritmu. Ovde mašinovođa svojom mašinom ne upravlja već šetaju pod ruku. Drvo nema krošnju, ali to ga ne sprečava da sa njega pevaju ptice i rađaju plodovi. Plodovi koje mogu da opaze oni koji nisu zaboravili da su bili deca. Oni čija je kobajagi stvarnost ipak jača od stvarnosti u kojoj žive.

Reč kobajagi značila je, kako ističe istoričarka umetnosti- beskraj, slobodu kakvu smo vremenom potrošili:

- Više ništa nije ostalo od kobajagi sveta, a mi smo uskočili u poslovna odela i vozimo avione, ostavljeni sa nekom prazninom u srcu. Šiljan se pojavljuje poput učitelja života koji krije tajnu sveta. Vodi nas kroz umetnost kao čistu, kobajagi realnost. Svarnu stvarnost u kojoj je sve moguće.

Svaka izložba stvarnih snova, ili kobajagi slika ovog autora, je nova avantura, jer kako je svojevremeno primetio Dejan Đorić, likovni kritičar našeg lista: "Šiljanovi radovi su sve samo ne dosadni, oni izazivaju znatiželju kod dece kao i kod odraslih, pozivaju na domaštavanje i u poplavi zamorne, agresivne i osrednje savremene umetnosti."

Šiljanove slike i crteži biće izloženi u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu do 12. maja.

Pogledajte više