ŽIVOT I DELO ANICE SAVIĆ REBAC: Snimljen dokumentarni film o jednoj od najobrazovanijih Srpkinja

J. SIMIĆ 22. 04. 2023. u 19:12

PREMIJERNA projekcija poetsko - dokumentarnog filma u režiji Dragice Mačkić „Život i delo Anice Savić Rebac“ biće upriličena 30. aprila (19.00)u Kulturnoj stanici Barka U Novom Sadu.

KS Barka

Anica Savić Rebac (Novi Sad,1892 -Beograd,1953) jedna od najobrazovanijih Srpkinja 20.veka, bila je  književnica, istoričarka filozofije, prevodilac i profesorka Univerziteta u Beogradu. Kvalitetno obrazovanje dobila je već u detinjstvu. Naučila je da tečno govori francuski, nemački i engleski jezik, a pokazala je i izuzetan talenat za klasične jezike – starogrčki i latinski koji je docnije i studirala. Prve prevode Bajronovih stihova objavila je 1905. u svojoj 13. godini!

Kuća njenih roditelja u Novom Sadu bila je svojevrstan književni salon u kojem je odmalena sretala pesnike Lazu Kostića i  Zmaja, kao i slikara Uroša Predića. Kum Savićevih bio je književnik Simo Matavulj. Anica se rano posvetila književno-esejističkom radu. Prvi tekst objavila je u Brankovom kolu 1906. godine, a već kao osamnaestogodišnjakinja skrenula je na sebe pažnju kao pesnikinja i prevodilac.

Objavila je studije o Njegošu a „Luču mikrokozmu“ prevela na engleski i namački. Značajne su i studije:  Geteov Helenizam, Ljubav u filozofiji Spinozinoj, Mistična i tragična misao kod Grka, Platonska i hrišćanska ljubav...

Tragično je okončala svoj život u porodičnom stanu u Beogradu nekoliko meseci posle smrti supruga Hasana Repca, orijentaliste sa diplomom iz Sorbone, dobrovoljca u srpskoj vojsci u Balkanskim ratovima i na Solunskom frontu.

Pogledajte više