ODA ŠVARCENEGERU: Austrijski filmski festival donosi nova ostvarenja, ali i poseban program

A.P. 20. 04. 2023. u 14:24

AUSTRIJSKI filmski festival koji se održava u nekoliko gradova u Srbiji od danasdo 25. aprila, publici će ponuditi sedam savremenih austrijskih filmova: "Iznad sveta" i "Lisica" Adrijana Goigingera, "Korset" Mari Krojcer, "Alma & Oskar" Ditera Bernera, "Narcis i Zlatousti" i "Nulti pacijent" Štefana Ruzovickog, kao i ostvarenje "Vera" koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel.

"Konan Varvarin" / Foto Promo

Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, izdvaja film "Lisica" Adrijana Goigingera, koji će biti i gost festivala, kao i njegov drugi naslov "Iznad sveta", u kome središnje mesto zauzimaju priroda, porodica i samoća:

- Na programu je i zadivljujuća adaptacija Hermana Hesea "Narcis i Zlatousti", potom fascinantna kombinacija realnosti i fikcije u filmu "Vera", nagrađenom u Veneciji, kao i film "Alma & Oskar" koji dočarava eksplozivnu ljubavnu vezu slikara Oskara Kokoške i kompozitorke Alme Maler.

Posebna poslastica ovog izdanja festivala je selekcija "LegendArni - filmovi za sva vremena", iza koje se krije oda slavnom glumcu Arnoldu Švarcenegeru. U ovom programu publika će moći da pogleda pet filmskih klasika sa Švarcenegerom u glavnoj ulozi: "Konan Varvarin" Džona Milijusa (1982), "Terminator I" (1984) i "Istinite laži" (1994) Džejmsa Kamerona, "Predator" Džona Mektirnana (1987) i "Totalni opoziv" Pola Verhovena (1990).

- Ove godine uz izbor savremenih austrijskih filmova, bavimo se i jednom krupnijom figurom takođe rođenom pod Alpima - Arnoldom Švarcenegerom. Istina, on je svoju veličanstvenu sportsku karijeru započeo u rodnoj zemlji, ali ono što je zatim kao glumac, posle godina peripetija, postigao u SAD, ravno je čudu. Od nekoliko njegovih amblematičnih uloga prošlo je već dovoljno godina da se mogu gledati u Kinoteci, a o njima pisati sa nostalgijom - istakao je Milutin Petrović, selektor ovogodišnjeg programa Austrijskog filmskog festivala koji se održava u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, uz pojedine projekcije i u drugim gradovima.

Pogledajte više