ČUDESA IZ ZEMLJE VATRE: „Dani Azerbejdžana“ u Palati umetnosti „Madlena“ (FOTO)

M.A.K. 19. 04. 2023. u 14:20

ZEMLjA vatre, sa jedinstvenim prirodnim lepotama, hramovima mnogih religija, koja je spoj istoka i zapada, svoju kulturu i tradiciju predstavlja izložbom u Palati umetnosti „Madlena“, koja je otpočela 18. aprila, koncertom Državnog ansambla azerbejdžanske pesme i igre Fikreta Amirova.

Foto promo

Nastupajući na ovoj manifestaciji u okviru „Dana azejbedžanske kulture“, ovaj ansambl pokazao je ukorenjenost Azerbejdžanaca u drevno nasleđe i istoriju, kombinujući nacionalnu muziku, koreografiju i pripovedanje.

Foto promo

Postavka azerbejdžanskih ćilima

Na otvaranju postavke „Azerbejdžan- zemlja vatre“ prikazan je dokumentarni film o  tradiciji ćilimarstva  (azerbejdžanski tepih  uvršten je na listu nematerijalne baštine Uneska krajem 2010.) i predstavljen još jedan biser azerbejdžanske kulture, remek-delo usmene i nematerijalne baštine čovečanstva – mugam, koje spaja klasičnu poeziju i specifičnu muzičku improvizaciju.

Foto promo

Nameštaj i slike dizajnerke Lejle Khasijeve

Sama izložba, predstaviće tradicionalne azerbejdžanske ćilime iz Azerhalča, nacionalnu azerbejdžansku nošnju dizajnerke Gulnare Halilove, ručno rađene igrački likovi inspirisani azerbejdžanskim folklornim pričama azerbejdžanske umetnice Diane Isaeve. Tu su i crteži rađeni u tehnici tuša i apstraktne slike inspirisane arhitekturom Bakua i lepotom Apšeronskog poluostrva azerbejdžanske umetnice Jevgenije Turkoglu, koja živi i stvara u Beogradu, kao i radovi dizajnerke Lejle Hasijeve, doktorke medicine po obrazovanju i umetnice po strasti...

Pogledajte više