DEP I HARISON U KANU: Premijere novih filmova na čuvenom festivalu

A. Popadić

07. 04. 2023. u 14:23

NOVI film Džonija Depa, istorijska drama "Madam di Bari" (Jeanne du Barry), otvoriće predstojeći 76. Kanski filmski festival, koji će se održati od 16. do 27. maja, saopštili su organizatori.

"Indijana Džons i artefakt sudbine" /Foto "Megakom film"

Šesti igrani film rediteljke i glumice Majven la Besko, koja i tumači naslovnu ulogu u ovoj drami, donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV (Dep) i njegove ljubavnice, gospođe Žan di Bari (Majven la Besko). Protiv svih pravila, kralj svoju miljenicu doseljava u Versaj, što izaziva skandal i javnu osudu. Ovo će Depu biti prva uloga posle tri godine i filma "Minamata" (snimanog u Srbiji), ali i trijumfalni povratak na svetsku filmsku scenu posle burnog i veoma javnog suđenja sa bivšom suprugom Amber Herd.

Džoni Dep kao Luj XV u filmu "Madam di Bari" /Foto "Megakom film"

 

Mada će zvaničan program Kanskog festivala biti objavljen 13. aprila, publika je već oduševljena najavljenim premijerama dva dugoočekivana filma: "Indijana Džons i artefakt sudbine" (Indiana Jones and the Dial of Destiny) i Skorsezeova "Ubistva pod cvetnim mesecom" (Killers of the Flower Moon).

Poslednji nastavak legendarne avanturističke franšize imaće svetsku premijeru 18. maja, a film će biti prikazan van konkurencije. Kanski festival će odati i specijalnu počast holivudskom glumcu Harisonu Fordu, koji peti put reprizira čuvenu ulogu arheologa. Organizatori nisu saopštili više detalja, ali dobro obavešteni izvori kažu da je velika verovatnoća da će 80-godišnjem Fordu biti dodeljena počasna "Zlatna palma", kao prošle godine njegovom kolegi Tomu Kruzu.

Zajedno sa već uigranim timom kada je o filmovima o Indijani Džonsu reč, Džordžom Lukasom i Stivenom Spilbergom sada u ulozi izvršnih producenata, reditelj Džejms Mangold okupio je neverovatnu glumačku ekipu. Pored Forda, tu su još i Džon Ris Dejvis, Mads Mikelsen, Antonio Banderas, Fibi Voler-Bridž... "Indijana Džons i artefakt sudbine" dolazi tačno 15 godina nakon što je četvrti nastavak, "Kraljevstvo kristalne lobanje", imao premijeru upravo na Kroazeti.

Kako je najavio distributer "Megakom film", nešto više od mesec dana nakon svetske premijere, 29. juna, "Indijana Džons i artefakt sudbine" naći će se na repertoaru srpskih bioskopa.

DE NIRO I DIKAPRIO PONOVO ZAJEDNO

SKORSEZEOV novi film "Ubistva pod cvetnim mesecom" adaptacija je istoimenog bestselera Dejvida Grena (objavljenog i kod nas), u kom je, posle 30 godina ponovo spojio svoje omiljene oskarovce - Roberta de Nira i Leonarda Dikaprija. Naime, Dikaprio je 1993. debitovao ulogom u filmu "Dečakov život", dok je De Niro igrao njegovog nasilnog očuha.

"Ubistva pod cvetnim mesecom" / Foto IMDb

 

Film "Ubistva pod cvetnim mesecom" je nastao po istinitoj priči o jednom od najmonstruoznijih zločina u američkoj istoriji koji se dogodio dvadesetih godina XX veka. Žrtve su bili Indijanci plemena Osejdž u Oklahomi, ispod čije zemlje je otkrivena nafta, što im je donelo neslućeno bogatstvo. Bila je to jedna od prvih velikih istraga FBI-ja, kojim je tada rukovodio 29-godišnji Džej Edgar Huver.

Pogledajte više