"KAPOR" ZA SLIKARSTVO SNEŽANI PETROVIĆ: Momina energija večno isijava

M.A.K. 03. 04. 2023. u 14:41

ŠESTA dobitnica nagrade za likovnu umetnost sa imenom Mome Kapora je slikarka Snežana Petrović iz Novog Sada, a priznanje će joj biti uručeno na svečanoj ceremoniji, u ponedeljak 10. aprila, u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada.

foto: Dragan Kurucic

Od smrti našeg velikog posca i slikara, Zadužbina "Momo Kapor", već dvanaestu godinu zaredom naizmenično dodeljuje nagrade za književnost i u likovnu umetnost.

foto: Dragan Kurucic

Delo Snežane Petrović

Za Snežani Petrović, kako tvrdi, velika je čast primiti nagradu koja nosivelikog umetnika "koji je imao dara da pisanom rečju i likovnim izrazom fantastično prezentuje suštinu života".

- Bio je majstor da uhvati ono večno u svakidašnjem - rekla je novosadska slikarka na vest o priznanju. - Nažalost, nikada nisam imala čast da upoznam Momu lično, ali sam imala priliku da posetim dom u kome je živeo i radio. Likovna dela koja je stvarao sa lakoćom, bez obzira bile to slike ili crteži, odišu specifičnom energijom koja prosto zove posmatrača na ponovno viđanje. Nije li to ona suština našeg stvaranja? Utkati našu energiju koja će večno isijavati i korespondirati sa posmatračem. Čuvene Momine školice, simboli detinjstva, koje je mnogo puta slikao, nose univerzalnu simboliku suštine života - cilj je postati čovek, a srećaje ostati dete u duši.

BALKANSKA FANTASTIKA

NAGRAĐENU Snežanu Petrović, žiri smatra jednom od najboljih slikarki u Srbiji. Dejan Đorić, likovni kritičar, predsednik žirija, Dragan J. Danilov, književnik i likovni kritičar i galeristkinja Sanja Bjelanović Janković, su joj prinanje dodelili jednoglasno. Konstaujući da njena dela pripadaju žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva, žiri u obrazloženju zaključuje:

- Jedino je ona, kao profesorka, slikarka, crtačica i grafičarka, uspela da u bogatoj balkanskoj fantastičnoj figuraciji da nov i originalan doprinos.

Nagrada se sastoji od plakete od srebra, upravo sa motivom školice i novčanog iznosa.

- Sigurna sam da je Momo uzor mnogim umetnicima i zato je važno da posebno cenimo njihov rad i podstičemo ih da se razvijaju i imaju mogućnost da nesputano stvaraju i pokažu svoj raskošni talenat - ističe Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine "Momo Kapor" i dodaje za "Novosti" da će u čast rođendana pisca i slikara, 8. aprila, Kula Beograd zasijati Mominim crtežima i knjigom o Beogradu. - Srećna sam i ponosna jer mu se Beograd i kompanija "Igl hils" na ovaj način odužuju za sve ono što je uradio za svoj grad koji je toliko voleo.

Pogledajte više