ĆOPIĆEV DOM JOŠ ČEKA GOSTE: Rodna kuća velikog pisca u Hašanima i dalje nije otvorena za posetioce (FOTO)

S. MIŠLjENOVIĆ 01. 04. 2023. u 17:52

OBNOVLjENA rodna kuća književnika Branka Ćopića u Hašanima, a koja je zvanično otvorena pre više od pola godine i dalje je zatvorena za posetioce.

NOSTALGIJA Branko Ćopić u omiljenoj fotelji, Foto Arhiva

Problem je u 70.000 konvertibilnih maraka koliko je potrebno za funkcionisanje Javne ustanove "Spomen-kuća Branka Ćopića", koja će upravljati objektom. Kao vlasnik objekta je upisana opština Krupa na Uni, a načelnik Mladen Kljajić kaže, za "Večernje novosti", da radi svakodnevno na rešavanju problema oko finansija.

- Rodna kuća našeg Branka Ćopića mora biti otvorena za posetioce do maja meseca. I tako će i biti. Ako bude potrebno opština će se zadužiti za novac koji je potreban. Već stižu pozivi škola iz Republike Srpske, BiH i Hrvatske za posete u maju i obilazak rodne kuće našeg Branka - istakao je Kljajić.

On pojašnjava da je u toku postupak registracije JU "Spomen-kuća Branka Ćopića", koji traje još od prošlog novembra.

- Skupština opštine usvojila je krajem prošle godine odluku da se osniva JU "Bašta sljezove boje" Hašani. Odlukom je meni kao načelniku dato 90 dana da imenujem direktora i da se krene u registraciju. Međutim, zbog nedostatka novca nismo uspeli to da uradimo, tako da je Skupština polovinom marta produžila rok za još 90 dana. Ali ja se nadam da ćemo sve završiti u narednih mesec dana - ističe Kljajić.

Inače, ideja o izgradnji Spomen-područja "Bašta sljezove boje" razvila se 2015. godine prilikom obeležavanja stogodišnjice rođenja Branka Ćopića. Krajem prošle godine, nakon sedam godina, u Hašanima je otvorena rodna kuća Branka Ćopića, odnosno završena poslednja faza njene obnove u okviru projekta "Bašta sljezove boje".

Cilj projekta je da Spomen-kuća bude inspiracija umetnosti i umetnicima, da postane nezaobilazna na mapi ustanova kulture, postajući istovremeno inspiracija književnika, slikara, turističkih radnika, studenata, kao i učenika.

U projekat revitalizacije rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima, Ministarstvo prosvete i kulture RS uložilo je 250.000 KM, dok je 80.000 KM za realizaciju izgradnje učionice na otvorenom obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar kulture Maja Gojković, koja je prošle godine prisustvala ceremoniji završetka poslednje faza obnove rodne kuće Branka Ćopića u okviru projekta "Bašta sljezove boje", tada je poručila da je ponosna što je Srbija podržala ovaj projekat i da je istorijska dužnost sadašnjih generacija da nauče nove generacije o delima Branka Ćopića jer su njegove poruke večne i kao takve značajne i za moderna vremena i za sve generacije.

Foto Arhiva

- Koliko mi pažnje budemo posvetili našoj kulturnoj baštini, toliko ćemo biti veliki i toliko ćemo učvrstiti naše korene na ovim prostorima, jer očuvanje kulturne baštine je važno i za očuvanje nacionalnog identiteta - rekla je tada Gojkovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska i Republika Srbija nastavljaju sa saradnjom i da je cilj da se realizuje što više projekata kao što je "Bašta sljezove boje", a sve sa ciljem da se mlađe generacije upoznaju sa srpskim velikanima i da se oni sačuvaju od zaborava.

Podsetila je da je odluka o podršci ovom projektu donesena na zajedničkoj sednici Vlada RS i Srbije jer je ocenjeno da je projekat značajan za srpsku kulturu i srpski narod. Dodala je da su dela Branka Ćopića prevedena na 30 svetskih jezika i da predlaže da se u okviru projekta osnuje biblioteka u kojoj će biti po jedan primerak svakog prevoda.

Pogledajte više