STEFAN MARKOVIĆ LAUREAT NAGRADE SRPSKE ČITAONICE "LAZA KOSTIĆ": "Miroslav Josić Višnjić" za "Pokojnika drugog reda"

M. N. M. 30. 03. 2023. u 13:27

NAGRADA "Miroslav Josić Višnjić" za najbolju prvu proznu knjigu autora do 35 godina, pripala je Stefanu Markoviću za roman "Pokojnik drugog reda" ("Laguna"). Žiri koji je radio u sastavu: Slađana Ilić, Dragan Babić i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik), u obrazloženju odluke o dobitniku nagrade ističe: - Započinjući priču o tome kako je na dan svoje sahrane junak-glumac doneo "najvažniju odluku u životu - čvrsto rešio da ne bude pokopan", Stefan Marković je u romanu "Pokojnik drugog reda" izgradio višeznačnu priču u kojoj se elementi proze apsurda ukrštaju sa odlikama društvene satire i burleske. U tako izgrađivanoj priči, u kojoj je lako prepoznati obrise neposredne savremenosti, oštrici ironije i kritike izložene su važne društvene ustanove i ličnosti: upravnik pozorišta i gradonačelnik koji su postali izrazite figure, negativni junaci našeg doba.

Laguna promo

Kroz složen sistem izmena perspektiva i načina pripovedanja: od naturalističke i humorno-groteskne, do fantazmagorijske i karnevalske, Marković je postigao da se u dinamizovanom kolopletu dešavanja osnovna priča o individualnom nepristajanju i otporu pretvori u snažno simbolizovan čin pobune mrtvih protiv moralne hipokrizije društva, rasapa vrednosti i marginalizacije umetnosti. Tim se izrazito angažovanim svojstvima ovaj roman predstavlja kao uspelo književno ostvarenje koje ide u susret horizontu aktuelizovanja i kritičkog predstavljanja savremenosti, kojom upadljivo dominiraju ogoljena i banalizovana politička moć i dehumanizovana, vulgarna prisila. Zbog toga mu se opredeljuje nagrada sa imenom pisca koji je i sam negovao stvaralačko-kritički odnos prema stvarnosti svog vremena.

Nagradu "Miroslav Josić Višnjić", u znak sećanja na istaknutog pisca, osnovala je Srpska čitaonica "Laza Kostić" u Somboru. Ovogodišnjem dobitniku nagrada će biti svečano uručena 25. marta. 

Pogledajte više