POČAST VELIKOM ĐUZI: Postavka u Kruševcu posvećena Vlastimiru Stojiljkoviću

S.BABOVIĆ

31. 03. 2023. u 18:00

IAKO rođen u Ražnju, Vlastimir Đuza Stojiljković (1929-2015) smatrao je sebe Kruševljaninom, jer je sa porodicom celo detinjstvo proveo u Kruševcu, tu je završio Gimnaziju i imao prvi debi na sceni sa samo 15 godina.

Foto:S.Babovic

Manje je poznato, međutim, koliko se legendarni glumac borio za svoj grad, kada je jednim dekretom, pozorištu oduzet status profesionalnog.
- Od 1956. do 1966. godine naše pozorište je bilo amatersko zbog tog dekreta, a Đuza je onda punih 10 godina, jednom nedeljno putovao iz Beograda u Kruševac i igrao predstave kako bi podigao nivo pozorišta - otkriva Svetlana Đurđević, pi-ar Kruševačkog pozorišta. Vikendom ili jednom nedeljno je bio ovde i igrao. Status je vraćen, zahvaljujući njemu i naravno, takođe velikim kruševačkim glumcima, poput Radmile Savićević, Milana Puzića.

Otuda je, na svečanoj akademiji povodom 77 godina profesionalnog pozorišta, u Kruševcu priređena izložba Muzeja pozorišnih umetnosti Srbije posvećena Vlastimiru Stojiljkoviću. Kustoskinja Biljana Ostojić podseća da je Stojiljković debitovao kao tinejdžer, upravo u Kruševcu, u jednočinki "Kirija".

SEDAM VELIČANSTVENIH

ĐUZA Stojiljković je samo jedan od mnogih velikih glumaca koji su potekli u Kruševcu. Neki od njih, od 2019. godine, imaju posebno mesto na Trgu glumaca u svom gradu. Biste su dobili Bata Paskaljević, Milan Puzić, Taško Načić, Ljubinka Bobić, Radmila Savićević, Miodrag Petrović - Čkalja i naravno, Vlastimir Đuza Stojiljković.

- Igrao je i u prvoj predstavi novoosnovanog Okružnog narodnog pozorišta Kruševac 1946. godine - navodi Biljana Ostojić, kustoskinja i autorka izuzetne izložbe o Đuzi, koja će naredne dve nedelje biti postavljena u foajeu gradskog teatra. - Glumačka biografija Vlastimira Stojiljkovića jedinstvena je i retka, na ovim prostorima svakako netipična, kao što je i sam bio: sadrži sve, kontinuitet 69 godina, kvantitet, kvalitet, raznovrsnost, multimedijalnost, multitalentovanost, posvećenost...

Stojiljković je preminuo 2015. godine, a kako je odmah posle smrti ispričao njegov mlađi rođeni brat, Nenad, Đuzi je bilo mesto u Aleji zaslužnih građana.

Pogledajte više