IDEALI I SEĆANJA KROZ PROSTOR I VREME: Izložba Natalije Vujošević i Ivana Markovića u Salonu MSU

M.A.K. 30. 03. 2023. u 10:15

SALON Muzeja savremene umetnosti predstavlja zajedničku postavku Natalije Vujošević i Ivana Markovića „Prvi put slični sebi“ koja će biće otvorena u petak, 31. marta u 19 časova, a čiji je kustos Miroslav Karić.

foto promo


Umetnica i kustoskinja iz Crne Gore i filmski i vizuelni autor, koji živi na relaciji Berlin- Beograd, izložiće niz međusobno povezanih radova koji koriste  pokretne slika, skulpture, sajtspecifik intervencije i tekst, nastao u saradnji sa dramaturgom Tanjom Šljivar.
 Baveći se  odnosom između ideala, sećanja, prostora i vremena, autori su napravili svojevrsno vizuelno istraživanje prostora u kome postoje tragovi društveno-političkog konteksta iz koga su nastali, i to na primeru službene zgrade preduzeća Energoprojekt na Novom Beogradu.  U video-zapažanju  Energoprojekta,  prepliću se arhitektura, biljke, geometrizovane senke i povremeno tiho prisustvo ljudi, a glas nevidljivog pripovedača određuje tok sećanja, mentalnih slika, utisaka, faktografije...
Pored aktivne kustoske prakse, Natalija Vujošević je kao umetnica izlagala u Rimu, Ljubljani, Nju Džersiju...Dobitnik nagrade Erste fondacije za najboljeg vizuelnog umetnika u 2014, Marković je posle diplomiranja na FDU, master završio na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.  Bio je direktor fotografije na nekoliko igranih filmova, među kojima je i  „Bio sam kod kuće, ali“ Angele Šanelek koji je osvojio Srebrnog medveda 2019.
Izložba će biti otvorena do 30.maja.

Pogledajte više