VEČE POSVEĆENO SOJI JOVANOVIĆ: U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije sećanje na znamenitu pozorišnu i filmsku rediteljku

V.V.S.

27. 03. 2023. u 14:09

U MUZEJU pozorišne umetnosti Srbije, večeras (27.marta) u 19 časova, održaće se drugo veče posvećeno Soji Jovanović - povodom sto godina od ređenja i dve decenije od smrti naše poznate rediteljke.

foto Muzej pozorišne umetnosti Srbije

Sofija Soja Jovanović je postavila 1947.godine " Sumnjivo lice" u Akademskom pozorištu, što je bio prvi pokušaj modernog tumačenja Nušića. Ostavila je snažan umetnički pečat u Beogradskom dramskom, između ostalog, poznate su njene predstave "Florentinski šešir", "Dobri čovek iz Sečuana", "Bal lopova", "Pripovest o dva ponedeljka" , "Ranjeni orao". Režirala je i prvi jugoslovenski dugometražni film u boji "Pop Ćira i pop Spira", potom "Diližansu snova", "Put oko sveta", "Dr", "Orlovi rano lete". Najdugovečnija predstava na repertoaru Pozorišta na Terazijama i dalje je "Neki to vole vruće", mjuzikl koji su po Sojinoj režiji obnovili Rade Marjanović i Svetislav Goncić.

U programu učestvuju Tanja Bošković, Danica Maksimović,Rade Marjanović, Svetislav Goncić, Milenko Pavlov,a uvodnu reč održaće Aleksandra Milošević.

Pogledajte više