DANICA „OŽIVELA“ DESANKU: Na " Prolećnim Brankovim danima" u Sremskim Karlovcima

J. S. 24. 03. 2023. u 11:56

NA „Prolećnim Brankoviim danima 2023“, u okviru novog programa, u osnovnoj školi "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima, izveden je odlomak iz predstave "Desanka" Rastka Jevtovića, u interpretaciji talentovane i posvećene dramske umetnice Danice Petrović, višegodišnje saradnice Brankovog kola koje ovih dana svetkuje 199. godišnjicu pesnikovog rođenja.

Brankovo kolo

Predstava je izvedena povodom tri decenije od odlaska sa ovog sveta velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, koja je u više navrata nastupala na Brankovom kolu. Iz tog perioda čuvena je fotografija Slobodana Miletića iz 1972. godine, na prvom Brankovom kolu - Desanka pored čuvene česme "Četiri lava" u Sremskim Karlovcima, sa mlazom vode na dlanu.

U ulozi Desanke, mlada glumica se pojavila pred učenicima šestog razreda, rukovođenim nastavnicom srpskog jezika Danijelom Nikolić. Đačke oči netremice su posmatrale i upijale svaku reč nadahnute glumice. Potpuno se predavši ulozi Desanke, Danica je ostvarila kreativni dijalog s đacima asocirajući tako da je i sama pesnikinja radila u prosveti.

Vrlo nadahnuto i naizust, dve učenice šestog razreda kazivale su po jednu pesmu Desanke Maksimović, "Sreća" i "Strepnja", pokazujući da i same imaju dar za eventualno bavljenje glumom ili poezijom, disciplinama koje traže neprekidno ispoljavanje talenta za urođeni dar.

I kostimom i likom, gestom i glasom, Danica Petrović dočarala je i na trenutak oživela Desanku Maksimović, što su đaci nagradili i gromoglasnim aplauzom.

Brankovo kolo

Desanka Maksimović u Sremskim Karlovcima 1972 (Foto:S.Miletić)
Pogledajte više