„INTROSPEKCIJA“ ANJE PRERADOVIĆ: U Galeriji Ogranka SANU u Novom Sadu u okviru ciklusa „Mladi dolaze“

J. S. 15. 03. 2023. u 14:14

U IZLOŽBENOM prostoru Ogranka SANU u Novom Sadu (Platoneum, Nikole Pašića 6) u četvrtak 16.marta u 18 sati biće svečano otvorena izložba „Introspekcija“ mlade novosadske autorke Anje Preradović.

KC Zrenjanin

Postavku, koja se održava u okviru ciklusa „Mladi dolaze“, čine tri celine. Prva koja nosi naslov „Introspekcija“, sačinjena je od autoportreta. Autorka,naime, približava posmatraču doživljaj sopstvenog uma.Ona je protagonista svojih slika u kojima analizira lična iskustva i istražuje sebe. Portreti i figure su smešteni u hladan i melanholičan ambijent, ispunjen repeticijom pločica.

Serija akvarela pod nazivom „Muve“, druga je celina izložbene postavke ,a suprotstavlja klasičan i realan prikaz muve sa dematerijalizovanom slikom insekta, okupanog plavim, čistim svetlom. Težina materijalizovanih muva u vezi je sa upornim mislima koje opterećuju, dok je prozračna i bledunjava muva ta koja je pročišćena.

Najzad,treća celina su video radovi pod nazivom „Transformacije misli“ koji su nastali kao animacija fotografija i akvarel slika. Kroz transformacije i preklapanja forme muve, predstavljene su nove vizije u variranju jedne forme.

Ovi radovi Anje Preradović nastali su mahom u periodu 2021.i 2022.godine a reč je o uljima na platnu, akvarelima i video radovima.Ukupno ih je četrnaest. Postavka u Ogranku SANU biće otvorena do 30 marta. Reč je o izložbi koja je nedavno pobudila veliko interesovanje u Kulturnom centru Zrenjanina.

Anja je rođena 1999.godine u Novom Sadu. Akademiju umetnosti u rodnom gradu upisala je 2019. na studijskom programu likovne umetnosti - modul slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića.Trenutno je student četvrte godine osnovnih akademskih studija.

Od prošle godine izlagala je svoje radove nu Kulturnim centrima Zrenjanina i Novog Sada, zatim u Kreativnom distriktu na Trgu slobode u Novom Sadu, u novosadskom EKSP projektu „San“u i u Ateljeu 61 na petrovaradinskoj tvrđavi.

Pogledajte više