ZATVOREN SAJAM KNJIGA U NOVOM SADU: Premašena prošlogodišnja poseta

Novosti online 14. 03. 2023. u 09:53

U GODINI jubileja kada Novosadski sajam obeležava vek postojanja, Sajam knjiga, Izložbu umetnosti "Art Expo" i Sajam obrazovanja „Putokazi“, videlo je oko 37.000 posetilaca, što je više u odnosu na prošlu 2022. godinu.

S.B.

Nastupilo je više od 200 izlagača iz šest zemalja - Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Nemačke; održano je gotovo 140 programa u okviru kojih je predstavljeno više desetina autora, obeleženo nekoliko godišnjica, razgovarano o aktuelnim temama, priređene su izložbe na štandovima izlagača i promovisano više od 500 obrazovnih profila.  Uz tematske izložbe i mnoštvo likovnih umetnika, tokom sedam dana, pretvorili su Aulu u galerijski prostor. Na sajmovima se govorilo o nastavku školovanja u inostranstvu, prodato je više desetina hiljada naslova, čitani su rukopisi i publici su predstavljene nove knjige autora, a u vreme gostovanja pisaca, izdavači su ostajali bez knjiga, a  pojedini štandovi su već rezervisani za sledeću godinu. Opšti utisak izlagača je da su više nego zadovoljni. Novosadski sajam je u saradnji sa darodavcima kroz Poklon-igru posetiocima poklonio preko 500 naslova. Tokom sedam dana, RTV je kroz jednosatne emisije obaveštavala o događajima na sajmovima.

Sajam knjiga je otvorio akademik i književnik Goran Petrović, a posetiocima su se predstavili Vladimir Kecmanović, Mario Liguori, Jelena Bačić Alimpić, dr Nele Karajlić, Vuko Martinović, Dušan Miklja, Muharem Bazdulj, Dejan Stojiljković, Mirjana Novaković, Jovana Dišić, Goran Petrović, Vanja Bulić, Feđa Štukan, Dejan Aleksić, i drugi... Sva gostovanja su privukla posetioce, a autori su potpisivali omiljena dela, uglavnom kupljena na Sajmu.

Tokom sedam dana priredbi, u okviru "Dana Laze Kostića" govorilo se o Lazi Kostiću u nekoliko tematskih blokova, o Lazi Kostiću kao publicisti, ali i o Lazinoj ulozi u formiranju modernog novinarstva kod Srba, kao i o neostvarenoj ljubavi između njega i Lenke Dunđerski. Sajam je opet bio idealno mesto mladim piscima, knjižarima kao mesto susreta, značajnim godišnjicama, i kao mesto promocije izdanjima na jezicima nacionalnih manjina...

Promovisane su brojne izdavačke kuće, a programe su organizovali i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama,  Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice,  novosadska knjižara Bulevar Buks, Fond Evropski poslovi  AP Vojvodine, Banatski kulturni centar...

Izabrani su pobednici Konkursa za najbolji poster koji je organizovan povodom jubileja, 100 godina Novosadskog sajma sa temom "Motiv svetlosti u stvaralaštvu dva prijatelja - poete Laze Kostića i genija Nikole Tesle". Njihovi radovi su bili izloženi na Novosadskom sajmu, a pobednik Konkursa je bio Luka Todorović.

Forum pod nazivom “ Status i položaj zaposlenih u javnim bibliotekama Srbije”, održan je u okviru Sajma knjiga na tradicionalnim Danima biblioteke i bibliotekara, gde se  razmatralo  o položaju zaposlenih u bibliotečkoj stuci. Govorilo se i o „Nacionalnom identitetu i nacionalnom nasleđu u godini Nikole Tesle“ kao i o „Građanskoj nauci: bibliotekari kao spona između nauke i građana“ pred više od 250 bibliotekara iz cele zemlje.

Pored predavanja i naučno stručnih konferencija, bile su održane i digitalne radionice. Organizatori događaja su Gradska biblioteka u Novom Sadu, Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka Matice srpske, Univerzitetska biblioteka „ Svetozar Marković“ iz Beograda i Novosadski sajam.

Sajam knjiga u Novom Sadu ove godine su obeležila brojna sniženja - do 80 odsto, kao i specijalne akcije i promocije koje su izlagači priredili i za 8. mart, Međunarodni dan žena.

S.B.

Uručene brojne nagrade na Sajmu knjiga      

Ove godine je Nagrada "Laza Kostić" pripala Maji Trifunović za knjigu „Gutači vatre“ objavljenu u izdanju beogradske Lagune.

Nagrada za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu je dodeljena Urošu Petroviću za "Bajke - prvih sedam“ u izdanju beogradske Lagune, dok je Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je Srpskom narodnom pozorištu za "Enciklopediju Srpskog narodnog pozorišta“ (I-III toma).

Specijalna nagrada Sajma knjiga je uručena  Izdavačkoj kući Prometej, Arhivu Vojvodine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i Vukovoj zadužbini za “Sabrana dela Dejana Medakovića“. Žiri za dodelu nagrada je radio u sastavu: Vladimir Gvozden - predsednik i članovi žirija: Goran Ibrajter i  Milica Vučković.

Ocenjivani su likovni i grafički izgled knjige, umetnički i likovni utisak, likovna i grafička oprema knjige, nivo zanatskog i štamparskog izgleda knjige. Na osnovu pregledanih knjiga žiri je doneo odluku da dodeli više nagrada.

Prvo mesto za najlepšu knjigu na ovogodišnjem Sajmu knjiga, "Zaharije Orfelin", pripalo je Ljubomiru Turukalou i delu “Poglavari srpske pravoslavne crkve”, u izdanju Hrama Svetog Save iz Beograda i Narodnog dela doo, Beograd.

Drugo mesto podelili su: “Srpske narodne bajke”, u adaptaciji Bojane Jovanović, izdavača Pčelica iz Čačka, a nagradu je dobio ilustrator Igor Krstić, i “Stripoterapija” Ane Petrović, u izdanju Kreativnog centra. “Ljubimac”, autora Sanje Kovandžić Agatonović, takođe u izdanju Kreativnog centra, pripalo je treće mesto, a nagradu je dobio Boris Kuzmanović, ilustrator.

Stručni žiri je radio u sastavu: Senka Vlahović - predsednica žirija i članovi žirija: Gabrijela Spasojević i Mirko Dimić.

(dnevnik.rs)

Pogledajte više