KOGA JOŠ BRIGA ZA OSKARA? Vodi se rat za gledanost uoči večerašnje 95. dodele prestižnih nagrada

Ana Popadić

12. 03. 2023. u 17:46

U HOLIVUDU je sve spremno za večerašnju 95. ceremoniju dodele Oskara. Crveni tepih je prostrt ispred "Dolbi teatra" u Los Anđelesu, zvezde su davno odabrale odela, haljine, nakit i partnere koje će držati pod ruku, novinari i foto-reporteri zauzimaju svoja mesta, samo još da televizijski gledaoci budu uz ekrane ne bi li podigli posrnuli rejting.

Poslednje pripreme za 95. dodelu / Foto AP

Koga još briga za dodelu Oskara? Ovo pitanje zajedničko je za mlađu populaciju gledalaca zbog čijeg ignorisanja nekada najgledanijeg TV prenosa u svetu značaj ceremonije uručenja najprestižnijih filmskih nagrada naglo pada. Nova predsednica Američke filmske akademije Dženet Jang i novi izvršni direktor Bil Krejmer nizom novina pokušaće da se dodvore mlađoj publici koja masovno ignoriše Oskar. Gledanost prenosa opada već nekoliko godina unazad. Prošle godine nakratko je zabeležen nagli skok posle čuvenog šamara Vila Smita voditelju Krisu Roku, reagujući na neumesnu šalu na račun glumčeve supruge. Zvanično, rukovodstvo Akademije je za 95. dodelu oformilo "krizni štab" čiji je posao da predupredi ovakve situacije, dok nezvanično, verovatno, priželjkuju neki manji skandal kojim će uzburkati gledalište.

Za pomenutu mlađu publiku napravljeno je partnerstvo sa "Tik-tok" platformom koja će u manje-više realnom vremenu emitovati snimke govora laureata, muzičke nastupe zvezda (Rijana posle Superbola stiže na Oskar), pošalice voditelja Džimija Kemela...

- Nažalost, ljudi ne moraju da prate prenos da bi bili u toku. Samo pogledaju klipove na društvenim mrežama i to je to - iskrena je Dženet Jang.

Niko, međutim, neće javno da kaže najčešću primedbu: troiposatna ceremonija je jednostavno predugačka! Džaba zvezde, trijumfi, aplauzi, poljupci, pa čak i šamari - niko ne može da bude zanimljiv toliko dugo.

Još jedna stvar, nezamisliva ranijih godina, desiće se u nedelju veče: istovremeno sa dodelom Oskara striming platforma HBO MAX emitovaće finale trenutno najgledanije serije na svetu The Last of Us. Biće to direktan sudar titana i jasan pokazatelj ko pobeđuje u ovom ratu - televizija ili striminzi! Ranije su TV kuće odlagale svoje premijere i sve važnije emisije pomerale da se ne "sudare" sa Oskarom, ali nova publika diktira i nova pravila.

Favorit "Sve u isto vreme" / Foto Promo

Tekst potpisa

Možda, ali samo možda, gledaoce ove godine privuče lista nominovanih za najbolji film "teška" više od četiri milijarde dolara zarade na bioskopskim blagajnama. Retko kada na ovu prestižnu listu dospevaju blokbasteri, a ove godine tu su dva: "Top gan: Maverik" (sa 1,5 milijarde dolara zarade) i "Avatar: Put vode" (2,3 milijarde). Najveće šanse da dobije najvredniju statuetu, onu za najbolji film, ipak, ima nepretenciozna "mala" SF komedija "Sve u isto vreme" (sa zaradom od "skromnih" 104 miliona i najviše nominacija, čak 11). Mada je u konkurenciji za "zlato" deset filmova ("Elvis", Spilbergovi "Febelmenovi", "Tar", "Trougao tuge", "Duhovi ostrva", "Trougao tuge"...) jedini koji može da pomrsi konce favoritu je, po mišljenju kritičara, "Netfliksova" saga o Velikom ratu "Na Zapadu ništa novo".

Za najbolju režiju "viđeni" su Denijel Kvan i Denijel Šajnert, koreditelji favorizovanog filma "Sve u isto vreme", ali Oskar bi im mogao oteti Tod Fild za "Tar".

Ako se ima u vidu koliko Holivud voli fizičke transformacije Oskar za najboljeg glumca dobiće Brendan Frejzer za ulogu preterano gojaznog čoveka u filmu "Kit" Darena Aronofskog. Njegova najveća konkurencija mogao bi biti Ostin Batler za ulogu Elvisa u istoimenom biografskom ostvarenju.

Politička korektnost, koja je postala imperativ u svim krugovima društva, a naročito filmskim, mogla bi biti zadovoljena dodelom Oskara za najbolju glumicu Mišel Jo. U gorepomenutom favoritu "Sve u isto vreme" Mišel igra kinesku imigrantkinju impresivnih borilačkih veština koja se sukobljava sa bićima iz drugog univerzuma. Ova malezijska glumica do sada je pokupila brojne nagrade relevantnih filmskih udruženja, a njen Oskar bio bi prvi u istoriji za jednu azijsku glumicu. Jedina prava konkurencija u ovoj kategoriji joj je dvostruka oskarovka Kejt Blančet za ulogu dirigentkinje-lezbijke u ostvarenju "Tar".

Mnogo neizvesnije je u drugim kategorijama, pa tako se za najbolju sporednu mušku ulogu ravnopravno bore dva glumca iz filma "Duhovi ostrva", Brendan Glison i Beri Kjogan, i njihov takmac iz "Sve u isto vreme", Ki Hui Kvan. Oskar za sporednu žensku ulogu, po prognozama kritičara, mogla bi da dobije tamnoputa Anđela Baset (i tako osigura još jedan poen za političku korektnost) ili Keri Kondon.

Po prognozama, Oskar za najbolji strani film gotovo sigurno dobija nemačka ratna drama "Na Zapadu ništa novo" jer je nominovana i u onoj najvažnijoj kategoriji - za najbolji film.

Da li će biti iznenađenja, neprikladnih pobedničkih govora, neumesnih šala ili, možda, nekih novih skandala da podignu gledanost saznaćemo večeras.

"TROUGAO TUGE" NA RTS

Vudi Harelson u filmu "Trougao tuge" / Foto Promo

Tekst potpisa

DIREKTAN prenos 95. dodele Oskara počinje u dva sata posle ponoći, u noći između nedelje i ponedeljka, uz direktan prenos na RTS 1. Uoči dodele, Javni servis će, večeras od 23 časa, ekskluzivno emitovati film "Trougao tuge" Rubena Ostlunda, nominovan za Oskar u čak tri kategorije - najbolji film, najbolji reditelj i najbolji originalni scenario. U ovoj neobičnoj crnohumornoj priči, dobitniku "Zlatne palme" u Kanu, igraju Vudi Harelson, Zlatko Burić, Doli de Leon i drugi.

Pogledajte više