ANTIGONA - LEPO JE KAD PADNEŠ NA MEKANO: Premijera večeras u Novosadskom pozorištu

J. S. 28. 02. 2023. u 14:29

U NOVOSADSKOM pozorištu (Ujvideki sinhaz), premijerno će večeras u 19 sati na Velikoj sceni biti izvedena predstava "Antigona - lepo je kad padneš na mekano”, autora i reditelja reditelja iz Hrvatske Romana Nikolića.

Novosadsko pozorište

Dramaturgiju je po motivima Sofokleove antičke tragedije priredilara Dorotea Šušak.

Po rečima reditelja, pitanje individualne odgovornosti za sopstveni život, ali i život zajednice, kao i pitanje spremnosti da se žrtvuje čak i svoje postojanje radi žudnje za pravdom, čine centralne motive ove predstave.

- Samim tim i predstava „Antigona: Lepo je kad padneš na mekano”, žudi za ppreispitivanjem naših postojećih uverenja o ulozi žrtve, nasilnika, svedoka, građanina i ljudi kao takvih - smatra Nikolić.

Scenografiju i kostime kreirala je Zdravka Ivandija Kirigin,a autor muzike je Irena Popović Dragović. U predstavi igraju: Gabriela Crnković (Antigona), Regina Sabo (Ismena), Arpad Mesaroš (Kreont), Terezia Figura (Euridika), Agota Ferenc (Tiresija), Livia Banka (Hor), Daniel Gomboš (Hemon), Ištvan Kereši (Eteoklo), Gabor Pongo (Polinik), Fani Dupak (Mlada Antigona), Bence Salai (Mladi Eteoklo), Roland Laslo (Mladi Polinik).

Predstavu su finansijski podržala Gradska uprava za kulturu Novog Sada i Ministarstvo kulture i inovacija Mađarske.

Pogledajte više