RASKOŠNI KOSTIMI, POLIFONO PEVANJE I TRI PISMA: Dani gruzijske kulture od 1. marta u Beogradu

D. B. M.

27. 02. 2023. u 17:26

U PALATI umetnosti Madlena, od 1. do 5. marta, održavaju se Dani gruzijske kulture.

Privatna arhiva

Kroz program koji obuhvata polifono pevanje Narodnog pevačkog ansambla "Herio", igrački nastup Narodnog folklornog ansambla "Abhazeti", kratke dokumentarne filmove o gruzijskoj narodnoj nošnji i vinarskoj tradiciji, kao i izložbe "Tri pisma gruzijske azbuke", jedinstvenih primera gruzijske narodne nošnje i kvevrija za pravljenje vina, posetioci će imati priliku da otkriju jedinstvenu kulturu i tradiciju Gruzije.

Gruzisko polifono pevanje, koje izvodi ansambl "Herio", na listi je svetske nematerijalne baštine i ima veoma cenjeno mesto u gruzijskoj kulturi. Višeglasno pevanje, na gruzijskom jeziku, sekularna je tradicija u zemlji čiji su jezik i kultura često bili ugnjetavani od strane osvajača.

Posetioci izložbe "Tri pisma gruzijske azbuke" videće razvoj gruzijskog pisanog jezika koji je proizveo tri pisma - mrgvlovani, nushuri i mhedruli. Zanimljivo je da su sva tri pisma ostala u upotrebi i danas.

Gruzijske narodne igre zadivljuju svojim sjajem, neverovatnom vatrom, raskošnim kostimima i preplitanjem istorije sa umetnošću. Pružaju neverovatno veliko zadovoljstvo i publici, i samim igračima.

Posetioci manifestacije u Palati umetnosti imaće priliku da vide varnice sa sablji i bodeža igrača ansambla "Abhazeti" koje lete preko scene, kao i goruću strast, neverovatnu brzinu, preciznost i moć. Saznaće, takođe, kako se pravi vino u kvevriju.

Pogledajte više