GOSTOVANJE IZ GRAČANICE: U zaječarskom teatru biće izvedena predstava "Usud po Grigoriju" Narodnog pozorišta Priština

V.V.S.

22. 02. 2023. u 13:09

NA sceni Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru, u četvrtak 23.februara, gostuje Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici, sa predstavom "Usud po Grigoriju", koju je po tekstu Miloša Latinovića režirao Bogdan Popović.

foto:Promo

Drama "Usud po Grigoriju" scenskim jezikom prati životni usud Grigorija Božovića (1880-1945), jednog od najznačajnijih srpskih pisaca između dva rata, koji je još i nazivan "kosovskim Andrićem" zbog svoje posvećenosti temama iz Stare Srbije. Pisao je pripovetke, putopise, ali i kraće zapise o ljudima i događajima.

Božović je radio kao profesor prizrenske bogoslovije, predavao je i u Bitoljskoj gimnaziji, bio je biran za narodnog poslanika, pa i za predsednika beogradskog Pen kluba posle smrti Milana Rakića... Završio je tragično, kriv bez krivice: posle Drugog svetskog rata proglašen je za izdajnika i streljan u Beogradu 1945. godine.

U predstavi igraju Nebojša Đorđević, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Nemanja Janičić, Jasmina Stojiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahinja Bičanin i Nikola Stanković.

Pogledajte više