MUZIČKA POSLASTICA ZA ROĐENDAN: Koncert "Na balu u Novom Sadu" u novoj gradskoj koncertnoj dvorani oduševio žitelje Srpske Atine

Ljiljana Preradović

04. 02. 2023. u 21:22

BLISTAVU novu Gradsku koncertnu dvoranu u Novom Sadu, u prvo februarsko veče, naslovljeno "Na balu u Novom Sadu", ispunili su umilni zvuci udruženih gudača Simfonijskog orkestra RTS i Filharmonije iz Beograda i lirske sopranistkinje Zorice Belić, a sve pod dirigentskom palicom maestra Dejana Savića iz Beograda. Nezaboravno veče je stanovnicima Srpske Atine podareno povodom Dana grada, koji je proslavio 275. rođendan, kada je proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

Foto Privatna arhiva Vesne Raonić

Oko šest stotina ljudi istinski je uživalo u prelepom ambijentu Gradske koncertne dvorane u Muzičkoj školi "Isidor Bajić". Inspirativnim, romantičnim i neprolazno lepim lirskim operskim bravurama iz opera "Boemi", "Carska nevesta", "Adrijana Lekuvrer", "Trubadur" izvođači su izmamili aplauze i usklike "bravo", i pozive na bis.
- Iskustvo muziciranja sa kamernim gudačkim ansamblom uvek je posebno intenzivan umetnički doživljaj, jer se ističe punoća svake muzičke linije - prenosi nam Zorica Belić, operska diva iz Novog Sada. - Uz muzičko oblikovanje dirigenta, u našem slučaju maestra Savića, koji ume znalački i okeanskom snagom da pokrene, otvori i razigra svaki instrument u prelepa orkestarska sazvučja, program postaje pitka muzička poslastica za sve muzičke sladokusce. Kroz radost deljenja lepote muzike sa ljudima, poslali smo poruku i ovim putem publici, i vrlo jasno se obostrano razumeli da uvek iznad svih okolnosti muzika je umetnost koja spaja i raduje ljude i zauvek nosi predznak uzvišene paradigme.
Koncert "Na balu u Novom Sadu" kao dinamički sled najinspirativnijih instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih kompozicija kroz žanrove orkestarskih svita, igara, valcera, solo pesama, održao se uz podršku Grada Novog Sada.

Pogledajte više