IZLOŽBA SLIKA I NAKITA MILICE ŽIVADINOVIĆ: Let na pirotskom ćilimu

M.A.K. 03. 02. 2023. u 17:06

SLIKE i unikatno, ručno slikani nakit, Milica Živadinović predstaviće u Galeriji "Sanjaj" (Dositejeva 11), na izložbi "Putujuće šare- radost nsleđa", koja će biti otvorena u utorak 7. februara, u 19.30.

foto promo

- Sve šare na Miličinim slikama jesu za nas, sada i ovde, šare pirotskih ćilima - putujuće šare Srbije, ali za Milicu su svakako više od toga - ističe Marina Cvetanović, istoričarka umetnosti. - Za nju su njeno drvo života. Njene, sada nove šare su čudesno žive, sve je podređeno njima, uzvišenim i glasno tihim... Takav je Miličin kosmos, njeno "svevideće" KosmoOko , koje kroz svoj kaleidoskop posmatra svet u malom, pa je i ono dobilo posebno mesto u zanosnim šarama pirotskog ćilima. Da ništa nije slučajno upravo u spoju prirode, nauke i umetnosti, govori i činjenica da je deo oka - dužica ili takozvana "šarenica" (tanka, kružna struktura u oku) odgovorna za boju oka, kao i za količinu svetlosti koja prolazi u mrežnjaču. "Šarenica" je u isto vreme i naziv za prvobitnu tkanu pokrivku koja je zapravo bila preteča ćilima. Tako i Miličine šare i šarenice primaju i propuštaju svetlost koju im ona kao umetnik daruje, pa onda slike odzvanjaju sjajem osećajnosti, a taktilne površine uznose boju i slave maštu njene duše. Njoj kao umetnici nose radost slikanja, a svima nama radost nasleđa.

Rođena 1975. godine dr Milica Živadinović, od 1999. živi i stvara između njena dva grada - Pariza i rodnog Beograda. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Versaju, potom doktorirala na Univerzitetu Pariz 8. Njen doktorski rad pretočen u monografiju "Miodrag Mića Popović (1923-1996)" objavljen na francuskom, i na srpskom jeziku. Autor je monografije "Ornamenti Srbije - pirotski ćilim".

Pogledajte više