ŽIVOT ZAUSTAVLJEN NA TRENUTAK: U Konaku knjeginje LJubice otvorena izložba Zorana Jovanovića Mačka

M. A. K.

01. 02. 2023. u 07:45

RAFALNO su sinoć u krcatoj Sali pod svodovima Konaka knjeginje Ljubice, "štektali" fotoaparati na desetine kolega Zorana Jovanovića Mačka, kako bi "ulovili" atmosferu sa otvaranja njegove samostalne izložbe "Trag u vremenu - Moć prošlog trenutka".

Autor izložbe i Anri Gujon, Foto I. Marinković

Svoj četrdesetogodišnji maraton sa kamerom u ruci, ovaj fotoreporter "Večernjih novosti" predstavio je kroz nekoliko serija foto-reportaža i foto-eseja, u kojima je za buduća vremena sačuvao dramatične i potresne trenutke svojih savremenika - bombardovanje, izbeglištvo, siromaštvo... Ali, i one duhovne, zabeležene u svetinjama i hramovima (posebno u Crnoj Gori), ili zabavne - od slaninijade u Kačarevu, do koncerta "Rolingstonsa". Na trenutak, zaustavio je i sam život.

Izložba, čiji je domaćin Muzej grada Beograda, svojevrsna je i posveta Vojinu M. Đorđeviću (1898-1985), rodonačelniku foto-reportaže kod nas, čiji je priručnik iz 1936. godine jedan od eksponata. Obraćajući se publici, na čijoj brojnosti bi mogle da mu pozavide i najveće zvezde ovdašnje izložbene scene, Jovanović je pozvao mlađe kolege da iskoriste priliku i nauče nešto iz tog Đorđevićevog priručnika, koga mogu da prelistaju uz pomoć QR koda.

Za njegovu kolegijalnu nesebičnost i ljudsku toplinu, sinoć su mu se svojim prisustvom odužili pripadnici gotovo svih generacija ovog esnafa, od veterana Tomislava Peterneka, profesora Branimira Karanovića, Rajka Karišića, preko Vukice Mikače, Predraga Mitića, do najmlađih, među kojima su članovi grupe "Kamerades". Uz njega su bile ne samo kolege, već i veliki broj predstavnika kulturnog i javnog života.

Kako je izložba humanitarnog karaktera, otvaranju je prisustvovao i Anri Gujon, čija će organizacija "Solidarnost za Kosovo" upravo u ovom delu pomoći da se neke od izloženih fotografija prodaju, a novac ode najugroženijima na KiM. Na Gujona su, kako je kazao, najveći utisak ostavili snimci stradanja običnih ljudi.

- Veoma često žrtve postanu statistika - naglasio je Gujon.

- Ko se seća koliko je bilo proteranih Srba sa KiM? Dvesta pedeset, trista hiljada... Ali, kada vidite jednu sliku, jednog čoveka, dete, staricu shvatate koliko je to više od statistike, koliko je svaki pojedinac bitan. Ono što je mene i mog brata pokrenulo da osnujemo pre 18 godina humanitarnu organizaciju u Francuskoj, upravo je bila slika jednog deteta sa KiM, iz pogroma 2004. Zbog nje sam došao u Srbiju, i dan-danas sam tu.

UZ ŠANTIĆA I SKRJABINA

POZDRAVLjAJUĆI goste Jovanović je rekao da ništa ne bi mogao da uradi bez pomoći prijatelja, ali i podrške porodice. Njegova supruga Dragana je organizator postavke, stariji sin Luka, koji je profesionalni glumac, sinoć je okupljenima govorio sihove Alekse Šantića, a mlađi Matej, profesionalni pijanista, svirao je Skrjabina.

Pogledajte više