„DUŠAN SREZOJEVIĆ“ ĐORĐU PETKOVIĆU: Jagodinska nagrada književniku iz Paraćina (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ 30. 01. 2023. u 20:52

PRIZNANjE „Dušan Srezojević“ Književni klub „Đura Jakšić“ u Jagodini dodelio Đorđu Petkoviću, književniku iz Paraćina.

Foto:KK "Đura Jakšić"

Ono se dodeljuje za sveobuhvatan, originalan i značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti, a sastoji se od unikatne povelje, koja je rad seketara KK „Đura Jakšić“ Tonija S. Stojanovića i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine.

-Priznanja znače mlađima, ali svi smo mi pomalo sujetni i volimo da nam neko kaže bar neku lepu reč, a kamoli da nam da priznanje koje nosi ime jednog od tih pratećih pesnika srpske moderne. Sigurno je da je ta nagrada otišla u mnoge značajnije ruke i za mnogo značajnija dela nego što su moja, ali ja sam se trudio da ostavim neki trag iza mene – rekao je Petković.

Foto:KK "Đura Jakšić"

Foto:KK "Đura Jakšić"

Profesorka Snežana Bihler, predsednica KK „Đura Jakšić“ i članica tročlanog žirija, ocenila je da nagrada otišla u prave ruke.

-Odlučili smo da Petkovića nagradimo za sveobuhvatno stvaralašvo, jer to svojim životnim delom i radom zaslužio. Ne postoji nijedna kulturno-umetnička organizacija gde Đorđe Petković nije dao sebe. Piše sonet od soneta, a objavio je preko 12 zbirki pesama. I dalje stvara – dodala je Bihler.

Pogledajte više