SRBIJA ČEKA BLAGO ERMITAŽA: Povodom planova da Muzej iz Sankt Peterburga, jedan od najvećih na svetu, otvori ispostavu u Beogradu

M. KRALj

21. 01. 2023. u 08:00

MOGUĆNOST da se u Srbiji otvori ogranak slavnog Ermitaža, značila bi da delovi izuzetne riznice jednog od najznačajnijih muzeja na planeti budu dostupni našoj publici, ali i gostima Beograda.

Ogranak Ermitaž u Amsterdamu, Foto Foto Vikipedija

U jučerašnjem razgovoru za "Novosti", Mihail Švidkoj, specijalni Putinov predstavnik za međunarodnu kulturnu saradnju, otkrio je kako bi budući Ermitaž u Beogradu, mogao da bude urađen prema modelu iz Amsterdama, koji je imao bogatu desetogodišnju izložbenu aktivnost.

Amsterdamski depandans otvoren je u junu 2009. izložbom "Na ruskom dvoru, dvor i protokol u 19 veku". Postavku je činilo oko 2.200 predmeta, među kojima su bile balske haljine, kostimi, uniforme, portreti, skupoceni pokloni, lični predmeti careva i carica dinastije Romanov, slika... Ali i sto, postavljen za "državni banket" sa berlinskim servisom koji je nemački kajzer Vilhelm Drugi poklonio Nikolaju Drugom, pa čak i presto kralja Petra Prvog.

Ovaj ogranak Ermitaža imao je dve stalne postavke, jedna se odnosila na rusko-holandske odnose, a druga na sam istorijat palate Amstelhof, u kojoj se nalazio. Mnogo značajnije i popularnije bile su izložbe koje su stizale iz Rusije. Menjale su se na šest meseci, poput "Od Matisa do Maljeviča" ili "Dragulji! Sjaj ruskog dvora". Paralelno je radio i program "Ermitaž za decu".

Ovaj model saradnje, prevashodno se zasniva na kulturnoj razmeni, i razlikuje se od franšiza koje su Luvr, odnosno Gugenhajm, prodavali Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno, Španiji. "Luvr na pesku", sagrađen je prema projektu čuvenog Žana Novela, i otvoren u novembru 2017, na osnovu ugovora na 30 godina između Abu Dabija i francuskih vlasti (kome se protivio deo francuskih intelektualaca). Na površini od 24.000 kvadrata, čija gradnja je iznosila oko 600 miliona evra, Luvr Abu Dabi je samo korišćenje imena najslavnijeg francuskog muzeja platio 550 miliona evra, kao i dodatnih 750 miliona za pozajmice iz pariske centrale. Povodom petogodišnjice ogranka, od 8. novembra prošle godine u Abu Dabi je stigla i jedna od najpoznatijih slika iz kolekcije Luvra, Leonardov "Sveti Jovan Krstitelj", koji će biti izložen dve godine.

Konkurent Luvru u Abu Dabiju je otpočetka bio njujorški Gugenhajm, čija će ispostava, u neposrednom komšiluku, na ostrvu Sadijat, biti otvorena 2025. Plan je da se u zgradu koju je projektovao Frenk Geri smesti zbirka koju će formirati posebna muzejska komisija, a činiće je dela iz svih medija, umetnika širom sveta, od šezdesetih godina do danas.
Inače Gugenhajm je prvi veliki svetski muzej koji je prodao franšizu. Naime, 1991. vlada Baskije finansirala je sa 100 miliona dolara izgradnju muzeja u luci Bilbao, stvorila fond za akvizicije od 50 miliona, platila jednokratnu naknadu Gugenhajmu od 20 miliona, kao i subvencije godišnjeg budžeta muzeja od 12 miliona. U zamenu, Fondacija Solomon R. Gugenhajma je upravljala ovom institucijom i rotirala delove svoje stalne kolekcije kroz muzej u Bilbau, organizovala povremene tematske postavke. Danas je ovaj ogranak Gugenhajma jedan od najuticajnijih muzeja u Španiji i Evropi, a zahvaljujući umetničkom turizmu, preporodio je i sam Bilbao.

SARADNjA VEĆ ZAPOČETA

KAKO su "Novosti" izveštavale u novembru 2021. prilikom posete Beogradu gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova, već je bilo razgovora o značajnijem prisustvu Ermitaža u našoj prestonici. Delegacija je tada obišla Narodni muzej i dogovorena je saradnja stručnjaka dve institucije. U okviru potpisanog Sporazuma o saradnji između dva grada, posebno mesto dobilo je unapređenje kulturne saradnje. U delegaciji je bilo i rukovodstvo Ermitaža sa kojim je održan sastanak o tome kako da se Beograđanima približi deo bogatstva koje se čuva u ovom muzeju.

Pogledajte više