ŠTA SE ZAISTA DOGODILO U SELU KRAJ UROŠEVCA? Igrano-dokumentarni film "Dosije Kosovo - Račak"

M. J. M.

17. 01. 2023. u 06:35

KO je u Račku stradao 15. januara 1999. godine? Da li je to bila legitimna antiteroristička akcija srpske policije, kako se to tada tvrdilo u Jugoslaviji, ili je bio masakr civila i zločin protiv čovečnosti, kako je predstavljeno u albanskim medijima i kako su to tada okarakterisali zapadni političari?

Scena iz filma, Foto RTS

Da li su nas bombardovali zbog Račka?

Šta se u tom selu nadomak Uroševca, za koje niko nije znao pre 1999. godine, zaista dogodilo? Šta nam je kao odgovor donela haška sudnica?

Odgovore na ova i druga pitanja o najkontroverznijem događaju u novijoj srpskoj istoriji, donosi dokumentarno-igrani film "Dosije Kosovo - Račak" (RTS 1, 22.15), autorke Slađane Zarić, koji RTS realizuje u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije.

- Prvi put posle 23 godine gledaoci će moći da saznaju šta se, iz sata u sat, u selu Račak dešavalo 15. januara 1999.godine. U ovom filmu, priču o tom danu za RTS prvi put iznose učesnici akcije, brojni pripadnici policije koji su toga dana bili u Račku. Film donosi i do sada nikada u celosti emitovan arhivski snimak američke agencije AP, koji je nastao u Račku u jutarnjim satima tog 15. januara - kaže Slađana Zarić.

Slađana Zarić, Foto Gordan Jović

U filmu će biti prikazane i ekskluzivne fotografije pripadnika račke UČK jedinice, koje demantuju tezu da su u Račku ubijeni, kako se govorilo, "nedužni civili".

U filmu govore i forenzičari, kao i advokati koji su učestvovali u procesu suđenja Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu. Račak je bio prva tačka optužnice, jedini događaj za koji se teretio bivši predsednik Jugoslavije, a koji se dogodio pre početka bombardovanja 1999. godine.

- Jedina presuda za Račak, za ono što je korišćeno kao razlog za bombardovanje Jugoslavije, doneta je u sudu u Prištini 2002. godine, kada je za ubistvo u Račku na 15 godina zatvora bio osuđen pripadnik policije iz Uroševca, koji, po sopstvenom priznanju koje iznosi u novom RTS filmu, u Račku toga dana nije ni bio - kaže autorka.

SUDIJA ODUSTAO OD OPTUŽNICE

KRAJNjI epilog suđenja u Hagu je da za Račak niko nije osuđen. Slobodan Milošević je preminuo, a sudija je u procesu protiv Šainovića, Milutinovića i ostalih odustao od Račka. U optužnici protiv generala policije Vlastimira Đorđevića nema Račka. U njegovoj presudi, događaj u Račku se navodi samo u hronologiji dešavanja na Kosovu, a ne kao optužujući događaj koji je podložan dokazivanju.

Pogledajte više