"DUPLI MESEC" NAD OSLOM: Beogradski slikar Dragan Zdravković predstavlja novi ciklus radova u Norveškoj

M. Kralj

05. 01. 2023. u 13:00

UZ Marinu Abramović, beogradski slikar i vanredni profesor Fakulteta primenjene umetnosti Dragan Zdravković biće jedan od retkih umetnika iz Srbije koji će svoje radove predstaviti u galeriji "Brandstrup" u Oslu.

The Night Kosta Passed Away Foto Privatna arhiva

U jednom od najstarijih i najuticajnijih izložbenih prostora u prestonici Norveške, premijereno će biti prikazan njegov novi ciklus slika, na izložbi pod naslovom "Dupli mesec" (Double Moon), koja će biti otvorena 12. januara.

- Izložba je realizovana uz veliku podršku tima galerije i zalaganje njenih vlasnika, Marit Gilespi i Kima Brandstrupa, ali i zahvaljujući presudnoj, velikoj podršci i inicijativi kolekcionara Kristena Sveosa i njegove umetničke fondacije, kao i direktora te fondacije Vilijama Flatma - objašnjava, za "Večernje novosti", Zdravković, koji se sprema na put za Skandinaviju. - Za postavku je izabrano 16 slika koje su rađene u poslednje dve godine. Napravljen je katalog sa četiri autorska teksta, od kojih je jedan napisala i naša istoričarka Ksenija Samardžija. Ostale su potpisali Krister Glejn i Sver Viler, dok je autor uvodnika sam Kristen Sveos, koji je i vlasnik Muzeja Kistefos.

Šest radova našeg slikara odranije se nalazi u "Kristen Sveos fondaciji". Jedan od najvećih norveških kolekcionara, naime, zapazio je dela Zdravkovića, kada je 2017. bio jedan od predstavnika Srbije na Bijenalu u Veneciji. Tako su slike beogradskog umetnika dospele u zbirku koja broji 3.500 dela najznačajnijih savremenih likovnih stvaralaca iz svih krajeva sveta, kao što su - Metju Barni, Olafur Elijason, Aniš Kapur, Luiz Buržoa, Toni Kreg, Brankusi, Vilijam Kentridž, Adrijan Genije, Neo Rauh...

Foto N. Fifić

Dragan Zdravković

A pre dve godine Sveos i direktor njegove fondacije Vilijam Flatmo došli su u Beograd i obišli atelje našeg slikara.

- Tada je dogovoreno da radim i nikom ne pokazujem slike, kako bi ekskluzivno bile izložene u Oslu - nastavlja umetnik, koga je prošlog maja, u Srbiji ponovo obišao Flatmo, ali ovoga puta u društvu Marit Gilespi, suvlasnice galerije "Brandstrup".

Za njih je tada napravljena prezentacija Zdravkovićevih dela, na izložbi zatvorenog tipa u bioskopu "Balkan" (zahvaljujući Fondaciji "Saša Marčeta" i njene direktorke Ksenije Samardžije).

- U ovom novom ciklusu ne odstupam mnogo od sebe, jer u svaku sliku ulazim kao u zasebnu celinu - otkriva umetnik, koji je svojoj izložbi nadenuo ime "Dupli mesec". - Taj naziv proizilazi iz te moje priče o paralelnim svetovima, našem unutrašnjem i spoljašnjem, dnevnopolitičkom. Moj svet je uvek bio vezan za izolaciju i ono što se dešava u nama samima.

ZAHVALNICA OD KRALjICE

U ORGANIZACIJI Muzeja Kistefos i aukcijske kuće Sotbi u avgustu je održana aukcija umetničkih dela, kako bi se prikupila sredstava za veliku nagradu iz oblasti grafike koju dodeljuje norveška kraljica (QSPA, Queen Sonja Print Award), za koju je naš umetnik donirao ulje na platnu "Lampa" iz 2009. godine. Reč je o nagradi za životno delo koju su do sada dobili autori poput Vilijama Kentridža ili Dejvida Hoknija.

- Rad je uspeo da u aukcijskom nadmetanju više nego utrostruči svoju vrednost, tako da je to bila veoma dobra vest u svakom pogledu, a i dobar način da bude vrlo primećen pred nastupajuću izložbu u Oslu - kaže Zdravković. - Povodom donacije dobio sam i lično pismo zahvalnosti od norveške kraljice.

Pogledajte više