PREMIJERA PREDSTAVE "KOLEKCIJA ŠLOMOVIĆ": Kome pripada umetnost?

A.P. 27. 12. 2022. u 14:00

U JEVREJSKOM kulturnom centru (Jevrejska 16), 28. decembra u 20.00, premijerno će biti izvedena predstava "Kolekcija Šlomović", autorki Milene Pavlović i Maje Mitić.

Foto Miloš Lužanin

Kroz priču o slikarskoj kolekciji Eriha Šlomovića, njegovom životu, periodu pre, za i posle Drugog svetskog rata, ova predstava se bavi pitanjem "kome umetnost pripada i koliko je važno sačuvati je?" Put umetničkih dela - od Pariza do Beograda, Zagreba, Varvarina, sela Bačina i opet Beograda - bio je inspiracija za ovu predstavu u kojoj su likovi baš ta umetnička dela-slike, a kroz njihov dijalog saznajemo sudbinu tog vremena.
- Život i smrt Eriha Šlomovića, njegova misija da spase umetnost uprkos svemu idu u prilog mom porivu da se bavim umetnošću i temom umetničkog dela koje nadživljava svog stvaraoca, pa i gledaoca. Ova predstava je za mene oda umetnosti i sadašnjem trenutku u kome se "delo ogleda u oku posmatrača", na taj način posmatrač i posmatrano postaju jedno - objašnjava Milena Pavlović koja sa Majom Mitić potpisuje tekst, režiju i izvedbu.

Pogledajte više