TREBA SAČUVATI DETE U SEBI: Glumica Kalina Kovačević, peta dobitnica nagrade fondacije "Ružica Sokić"

V. STRUGAR

15. 12. 2022. u 12:00

U ATELjEU 212, matičnoj kući naše velike glumice Ružice Sokić (1934-2013), juče je fondacija s njenim imenom po peti put uručila nagradu "Ružica Sokić": ovogodišnju dobitnicu Kalinu Kovačević "kandidovale" su dve uloge, Julija Kavran u predstavi "Godine vrana" Siniše Kovačevića i Elen, u pozorišnoj verziji Tolstojevog romana "Rat i mir", u režiji Borisa Liješevića.

Kalina Kovačević, Foto Z. Jovanović

Nagrada "Ružica Sokić" ustanovljena je 2015. godine, a dosadašnje dobitnicne su Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Milica Gojković i Jovana Stojiljković. Fondacija je osnovana na inicijativu Mikija Lukića, pokojnog supruga naše glumice koji je s velikim pijetetom negovao uspomenu na njen život i delo.

- Upravni odbor Fondacije "Ružica Sokić" ustanovio je priznanje namenjeno mladim glumicama do 40 godina starosti, za rezultate ostvarene u pozorištu, filmu, radiju i televiziji. Doduše, Ružica bi rekla da mladost traje i do pedeset - našalila se na početku svečanosti glumica Vesna Stanković, član UO. - Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, a svake godine uručuje se između 14. i 19. decembra, datuma Ružičinog rođenja i smrti.

Foto Z. Jovanović

Ovogodišnja dobitnica, inače član ansambla Narodnog pozorišta, prvi put pojavila se 2004. godine u filmu "Jesen stiže, dunjo moja", usledila su ostvarenja "Sinovci", "Konji vrani", "Gorki plodovi", "Miris kiše na Balkanu", "Velika drama", "Ožalošćena porodica"...

- Kalina je glumica posebnog izraza, pojavnosti i lepote.Siguran sam da će u godinama koje dolaze glumački, igrački, pa i pevački potencijal predstaviti u punom sjaju - istakao je njen kolega i prijatelj Branislav Tomašević, a Aleksandar Srećković Kubura dodao:

- Lako je raditi s njom. Uvek spremna na saradnju, precizna u emociji i radnji, dobar je partner koji te ne "ostavlja" na sceni, a ni kao prijatelj u životu.

Zahvaljujući se na priznanju, Kovačevićeva je izrazila zahvalnost fondaciji koja neguje uspomenu na ime i delo Ružice Sokić:

- Ružicu sam lično poznavala, zato je ova čast još veća. Igrala sam s njom i mogla puno toga da naučim. Jedan od dragocenih saveta koje mi je dala je da uvek čuvam dete u sebi, da delim radost i ljubav s publikom - rekla je dobitnica.

SCENA IZ "ŽUTE"

ZA ovu priliku, studenti treće godine Fakulteta savremene umetnosti u Beogradu, kojima predaje Kalina Kovačević (asistent na klasi Ljiljane Blagojević), izveli su scenu iz komada Gordana Mihića "Žuta".

Reč je o jednoj od najmarkantnijih uloga Ružice Sokić koju je ostvarila 1972. godine na sceni Ateljea (u režiji Vladimira Tadeja), a potom i u istoimenom filmu: godinu dana kasnije, u režiji istog reditelja.

Pogledajte više