KAKO JE OBELIKS UPAO U KAZANČE: Nova priča o neodoljivim Galima u "Čarobnoj knjizi"

Marina Mirković

13. 12. 2022. u 16:11

JEDAN od najvećih izdavačkih poduhvata "Čarobne knjige" i svakako najznačajnijih - kako za poštovaoce iz starijih generacija, tako i za sve one nove, mlade, buduće poklonike remek-dela devete umetnosti i francuskog kulturnog blaga zvanog "Asteriks", jeste povratak ovog serijala na domaću književnu scenu.

Foto promo

Urađeno je to temeljno i dosledno, "čarobnjaci" nam već godinama donose sve ikada objavljene priče o neodoljivim Galima, kako u velikim tvrdo ukoričenim albumima, tako i kroz pojedinačne epizode - a sve u sjajnom, nagrađivanom prevodu Melite Logo Milutinović, koja se oslanja na onaj legendarni Đorđa Dimitrijevića (zadržan u svim starim epizodama), unoseći dah savremenosti i svoje vrcave jezičke bravure, dostojne (tvrde znalci) onih koje krase francusko izdanje.

Jedna od najintrigantnijih pričica, odnosno pitanja koja zaposedaju maštu svakog malenog (i mnogog nešto starijeg) čitaoca pripovesti o stanovnicima čuvenog, nikad pokorenog galskog seoceta, sigurno je ona o neuništivoj nadljudskoj snazi Obeliksa, nerazdvojnog sadruga naslovnog junaka Asteriksa. Upravo je pripovest o tome kako je taj spolja robusni a iznutra nežni Gal obdaren takvom snagom stala u album naslovljen "Kako je Obeliks kao mali upao u druidovo kazanče", ispisan odmah ispod onih nezaboravnih reči "Gosini i Uderzo predstavljaju avanture Asteriksa, Gala" - u kojima je, dobro nam je znano, sadržano obećanje neke sjajne pustolovine koja sledi.

Foto promo

Foto promo

A to obećanje baš uvek biva ispunjeno, ukoliko je dato od Alberta Uderza (koji nas je napustio s proleća 2020), i(li) Renea Gosinija (prerano preminulog davne 1977), očeva možda najpopularnijeg strip serijala ikada, ne samo na tlu nekadašnje zemlje Gala. Tako je i ovoga puta, u epizodi kojoj prethodi emotivni tekst Uderza, autora crteža i legendi koje su deo ovog albuma - rađenog po tekstu koji je Gosini napisao davne 1965. u tzv. zlatno doba francuskog stripa. Uderzo objašnjava kako se, na naslovnici tog 291. lista "Pilot" - posvećenog galorimskoj epohi sa ilustracijom slavne i nesrećne bitke kod Alezije, Obeliks naginje nad scenom gunđajući: "Da sam ja bio tamo, ne bi tako ispalo!!!"

- Naravno, autore "Asteriksa" ta tema nije mogla ostaviti ravnodušnima, a pošto su želeli da ostanu u Asteriksovom svetu, Rene Gosini je rešio da započne broj tekstom koji objašnjava kako je Obeliks kao mali upao u druidovo kazanče, što sam ja ilustrovao s tri skromna crteža - seća se Uderzo.

- Asteriksu je to bila šesta godina izlaženja, što je otprilike uzrast u kojem se nalazio kao junak priče. A priču sam ponovo pročitao sa uzbuđenjem i mnogo zadovoljstva, pošto mi je pomalo iščilela iz sećanja. Pomislivši na brojne čitaoce koji nisu imali priliku da se s njom upoznaju u ono vreme, došli smo na ideju da je ponovo izdamo u vidu albuma, s bogatijim ilustracijama. Ponovo sam radio po tekstu svog starog prijatelja Renea Gosinija, što me je takođe ispunilo uzbuđenjem. Sad mi samo ostaje da izrazim jednu želju: da vam njegovo čitanje pruži onoliko zadovoljstva koliko je meni pružilo ilustrovanje.

Pogledajte više