DRUŽENJE SA GULIVEROM I ŠERLOKOM: "Moji književni prijatelji" Roberta Pjuiminija

D. Matović

07. 12. 2022. u 11:21

KROZ priče o omiljenim književnim junacima - Odiseju, Džejn Ejr, Ani Frank, kapetanu Nemu, Sindbadu Moreplovcu, Šerloku Holmsu i drugim poznatim i manje poznatim likovima, jedan od najpoznatijih italijanskih pisaca za decu i omladinu Roberto Pjuimini ponovo otkriva stranice nezaboravnih književnih dela. Dragocene su poetične ilustracije Elize Paganeli.

Foto: Novosti

U knjizi "Moji književni prijatelji" ("Kreativni centar") pisac upoznaje čitaoca sa 40 neobičnih osoba - junaka i junakinja književnih dela za decu i mlade. U njoj su portreti Eni iz "Zelenih zabata", Džoa Marča, Holdene Kolfilda, Moglija... Pisac je ukratko predstavio njihove intrigantne i uzbudljive sudbine. Uz priču o svakom od likova dati su i podaci o knjizi u kojoj se on pojavljuje i njenom autoru, kao i citat iz knjige.

Foto: Novosti

Autor ističe vezu između čitaoca i književnih junaka - dok čitamo, često se vezujemo za junake nekog dela, proživljavamo njihove avanture, zaljubljujemo se, patimo, smejemo se i plačemo s njima. Pored toga što prolaze kroz razne avanture i poteškoće, oni nam šalju i važne poruke i ideje o životu i odrastanju. Svojom strukturom, izborom likova, kao i književnom obradom pojedinačnih biografija, ova knjiga pokazuje da naša književna prijateljstva mogu biti održiva uprkos vremenskoj ili prostornoj udaljenosti. Iako neki od književnih junaka, kao što su Lusi Pevensi, Hari Poter ili Guliver, nisu smešteni u realni svet, odnos čitaoca prema njima je stvaran. Autor ističe da možemo negovati prijateljstva i sa antičkim junacima, poput Odiseja, ili sa njujorškim tinejdžerom Holdenom Kofildom.

Foto: Novosti

U knjizi se nalaze i likovi iz ovog vremena, poput Avgusta Pulmana iz romana "Čudo", ili dečaka Enajata iz romana "U moru ima krokodila", koji donose pogled na neke marginalizovane ili nepoznate perspektive.

Knjiga "Moji književni prijatelji" namenjena je čitaocima svih uzrasta. Mogu je čitati odrasli koji uveliko uživaju u svetu knjiga, kao i oni mlađi, koji u njemu tek prave prve čitalačke korake. Mlađa publika u njoj će pronaći utočište u potrazi za novim prijateljstvima, dok će se starija prisetiti likova iz omiljenih dela.

Foto: Novosti

- Naslov ove knjige sadrži reč prijatelji iz više razloga - kaže autor. - Nije pogrešno govoriti o prijateljstvu kada je reč o knjigama koje se čitaju više puta, koje se drže nadohvat ruke, ostaju na noćnom stočiću i kada ih pročitam, nose se na putovanje, letovanje, nikome se ne pozajmljuju iz straha da se ne izgube ili raskupusaju. To zaista liči na odnos koji imamo sa nekim dragim osobama. Knjiga koja uđe u mentalni i emocionalni prostor čitaoca, u njegovo pamćenje i laboratoriju za razumevanje i opisivanje sveta kao što je jezik, nije više predmet, već živa i intimna pojava - prijatelj. Ova knjiga pomaže čitaocima da pored prijateljstva sa književnim delima, razviju prijateljstvo s junacima tih dela.

Pogledajte više