U ČAST MANASTIRA I OPSTANKA NA OVIM PROSTORIMA: U gračaničkom Domu kulture premijera koreodrame Ansambla "Venac"

D. ZEČEVIĆ

05. 12. 2022. u 14:17

PRED prepunom salom Doma kulture u Gračanici u subotu je izvedena premijera koreodrame "700" ansambla "Venac" na Kosovu i Metohiji, a muzičko-scenski spektakl ovog profesionalnog ansambla do sada je prikazan u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci.

Foto D. Z.

Koreodrama je prema rečima autora Miloša Cileta Mitića, šefa umetničkog sektora "Venca", izvedena povodom 700 godina manastira Gračanica.

- Ovom koreodramom se identično prate dve priče: manastir Gračanica i istorija porodice Radović iz sela Sušice, koja je još u gračaničkoj povelji zaveštana manastiru i koja je do dan-danas ostala na ovim prostorima - ističe Mitić i pojašnjava da radnja koreodrame odbuhvata period od 1321. do 2021. godine. On ističe da se ovim muzičko-scenskim nastupom zapravo prvi put folklorizuje program nalik na predstavu, odnosno da su narodna pesma i igre oslikane kroz običaje i scenski pokret. Program se završava svadbom koja predstavlja nadu u produžetak života i radosti na ovim prostorima.

Foto D. Z.

- Venac se trudi da dostojanstveno predstavlja srpski narod, svoju crkvu i svoju državu Srbiju i zato odavde iz Gračanice šaljemo poruke da moramo da radimo svim silama na očuvanju našeg srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i identiteta - ističe direktorka ansambla "Venac" Snežana Jovanović, koja podseća da je ovaj profesionalni ansambl narodnih igara i pesama sa KiM nedavno nastupao na Samitu frankofonije u Tunisu na svečanoj ceremoniji, odnosno da je "Venac" posle trideset godina poslat kao zvanična delegacija države Srbije ispred Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova na jednom međunarodnom događaju.

Podrška

ANSAMBL "Venac" je ustanova koja svakodnevno radi na prostoru Kosmeta, tako uz podršku Ministarstva kulture i Vlade Srbije zajedničkim snagama branimo srpski kulturni identitet Srba na KiM - ističe direktorka Ansambla "Venac" iz Gračanice Snežana Jovanović.

Pogledajte više