BRANILAC BAŠTINE: Rajko Petrov Nogo bio je duboko ukorenjen u tradiciju srpskog pesništva

Jovan Delić

30. 11. 2022. u 10:26

RAJKO Petrov Nogo je duboko ukorijenjen u tradiciju srpskog pjesništva. Od stare srpske književnosti preuzeo je molitven ton.

Rajko Petrov Nogo, Foto V. Danilov

Ivan V. Lalić je ocijenio Nogovu pjesmu "Nek pada snijeg, Gospode" kao najlirskiju molitvu srpskog pjesništva: pjesnik moli Gospoda da bijelim pokrovom snijega utopli očev grob i majku "bez groba i bez biljega". Moli Hrista za spas: "Spasi nas, Spase, i pomiluj Sklade". Jednim krakom svoga udvojenog glasa moli se Bogomajci Široj Od Nebesa, a drugim majci sirotici iz Vilovog dola. Opjeva Hristov drugi dolazak i, poput starozavjetnog Jova, vodi dijalog s Bogom. Malo je naših pjesnika koji tako lirski snažno vode tu starozavjetnu raspravu s Gospodom. Pjesnik aludira na Stefana Visokog kada na Karakaju poziva onoga koji hodi Srpskom da tu stane i čuje glas mrtvih a nesahranjenih. Cijela pjesnička knjiga Ne tikaj u me opjeva srpske srednjovjekovne stećke i spomenike kulture; odlična i potresna knjiga koja brani srpsku baštinu.

Iz narodne književnosti preuzeo je tužbalički, člankoviti stih, pa povremeno oba deseterca - "lirski" i "epski". Ukrstio je tužbalicu i uspavanku. Projektovao je junake i simbole sa glavnog, epskog neba srpske poezije na svoje, lirsko nebo. Preuzeo je Kosovski zavjet i lirskim zracima spojio Lazara iz Vitanije i Kosovskog Lazara. Bolanog Dojčina je uzeo za svoga pjesničkog dvojnika i od njega izgradio pjesničku metaforu: "Stih je što i platno Bolanom Dojčinu"; ono što uteže, održava život i gradi formu. Utegnuti Bolani Dojčin je metafora soneta i prisustva smrti u sonetu: "Smrt je kod kuće u sonetu". Posljednja Nogova knjiga je Sa postelje Bolanog Dojčina - sa samrtne postelje branitelja pobjednika.

Vuk i Njegoš su glavni oslonci i orijentiri u poeziji, jeziku i kulturi. Oni spajaju Noga sa Dučićem i Andrićem. Na Vukovoj stazi je knjiga Nogovih ogleda. Njegoš vodi ka Dučiću, ka svjetlosti, ka metafizičkim prostorima i misli o Bogu i o smrti; ka ideji o "borbi neprestanoj" i onoj strašnoj devizi: "Neka bude što biti ne može".

Bog i smrt su Dučićeve i Nogove opsesivne teme; sa zrelošću sve više. Kod obojice je svjetlost obasjala grob i zagrobni svijet, onostrane prostore. Obojica nastoje da se domognu onostranoga brijega smrti, "s koga oči / Na oba sveta gledaju". Zajedničke su im i otadžbinske teme, pa teme prirode, odnosno zavijačnog hercegovačkog pejzaža. Kod Noga je taj pejzaž svet, preobražen u hram. Dučićeve slike prirode i pejzaža su nenadmašne.

Obojica pjevaju i o poeziji - autopoetičke pjesme.

Tema oronulog, razorenog i bivšeg doma približava Noga Šantiću. Šantićev elegični ton Nogu je vrlo blizak. Dučić i Šantić su Nogov rod rođeni.

Duboko ukorijenjen u tradiciju - pjesnik nije tikva bez korjena - Nogo ju je preobražavao i od staroga gradio novo i moderno.

Smrt je povlašćena Nogova tema; smrt pjeva iz soneta, ali i iz drugih formi. Pjesma je borba sa smrću, pobjeda nad smrću i omaž smrti. Pjesnik se u djetinjstvu surovo sreo s roditeljskom smrću: ostao je siroče bez oba roditelja i postao "domac" u sirotištima u Trebinju i Nevesinju, gdje je gledao i smrt dječaka iz sirotišta. Smrt je u Nogovu poeziju ušla kao najsurovije životno iskustvo i kasnije otvorila metafizičke prostore. Otuda i snažna emotivnost Nogove poezije, njen elegično-baladičan ton; otuda i kasnija dučićevska svjetlost u grobnom i zagrobnom prostoru. Govoreći o ličnom, Nogo pjeva o najopštijem, jer pjeva o arhetipovima: kuća, majka, otac, smrti, siročad.

Nogo je i u poeziji, i u životu uvijek bio uz svoj narod, spreman da skupo plati cijenu svoga stava.

Sahrana u petak na Novom groblju

PESNIK Rajko Petrov Nogo biće sahranjen u petak na Novom groblju u Beogradu, u porodičnoj grobnici. Opelo će se održati u 12 sati, a sahrana je pola sata kasnije. Od velikog pisca oprostiće se nekoliko njegovih poštovalaca i prijatelja, među kojima je profesor Jovan Delić.

Pogledajte više