SLAVE I SVI KARADŽIĆI: Slava Centra za kulturu u Vukovoj spomen kući

21. 11. 2022. u 11:49

CENTAR za kulturu „Vuk Karadžić“ proslavio je krsnu slavu Aranđelovdan u Vukovoj spomen kući u Tršiću, koja je podignuta ne mestu njegovog kućnog ognjišta kraj rečice Žeravije.

foto V Mitrić

Ustanova slavi, zapravo, Vukovu krsnu slavu koju, pored ostalih, slave svi Karadžići poreklom iz Petnice u Crnoj Gori, odakle su se i Vukovi doselili u Tršić i Jadar.Po rečima direktorka ustanove, mr Snežane Nešković, krsna slava je, uvek, posebna prilika da se podsetimo Vukovog i života i dela, i odrastanja i stasavanja.Vukov je ljubav prema rodu, kaže naša sagovornica, „potvrdio j rečima i delom“.

- Ja sam se u Srbiji rodio i odrasto.Zato mi se čini da na svetu nema lepše zemlje od Srbije, ni lepšega mesta od Tršića -legendarne su reči slavnog Tršićanina i Jadranina, jednog od najznamenitijih Srba, velikana roda i sveta.

Vuk je Jadar voleo svim srcem, jer je, baš ovaj kraj, bio velika inspiracija za njegovo grandiozno delo.Otac naše kulture i pismenosti davno je shvatio da kultura i duhovnost idu ruku pod ruku.

- Prvu pismenost stekao je u Manastiru Tronoša, koja je nekoliko kilometara od njegovog rodnog ognjišta – podseća akademik Drago Mirković. - Srećni smo što je arhimandrit Stefan Jovanović, rodom iz Tekeriša, Vukov prvi učitelj kanonizovan pre nekoliko godina.Zato slavu sa radošću slavimo sa Vukom, ma gde bili, ovu slavu slavi i naš mitropolit Joanikije Mićović, veliki sledbenik Vuka, koji se borio i bori protiv protertivanja našeg divnog jezika i pisma iz naše Crne Gore.

Među mnogim gostima u Vukovoj spomen kući bili su i monasi iz Manastira Tronoša, gde je i Muzej Vukovog ranog školovanja.

Pogledajte više