"ZARAZA" TEATROM OD MALIH NOGU: Iako nemaju posebne scene za mališane, pozorišta u unutrašnjosti Srbije pokušavaju da odneguju dečju publiku

Vukica Strugar

20. 11. 2022. u 06:00

BAJKA za decu u tri čina, "Crvenkapica" Vladimira Nazora, premijerno je izvedena 1956. u kraljevačkom Narodnom pozorištu, a u podeli dva desetogodišnjaka: Marko Nikolić (Ivica) i Ivan Bekjarev (Vuk).

"Žurka kod plavog zeca", Foto Promo

Obojica, kasnije slavni glumci, zavoleli su scenu i još kao deca karijeru počeli u profesionalnom teatru. Postoji i anegdota kako je Marko često govorio Bekjarevu: "Ti si oduvek bio negativac!" Nije slučajno ni da je omiljeni Giga Moravac prve umetničke korake napravio u teatru - njegova majka Leposava Caja Nikolić bila je glumica Kraljevačkog pozorišta.

Uostalom, kako kaže jedna francuska poslovica, "i Sena, ukras Pariza, stiže iz provincije". Iz naše unutrašnjosti, svake godine, dolazili su (i dolaze) mnogi mladi ljudi da okušaju sreću na nekoj od glumačkih akademija. Za razliku od Beograđana, oni nemaju "svoj" Dadov da u njemu okušaju talenat, ponekad ni priliku da tamo gde odrastaju čak i odgledaju dečju predstavu. Koliko danas "odrasla" pozorišta u Srbiji posvećuju pažnje najmlađoj publici, nadoknađujući im odsustvo teatra za decu?

- Mi smo i dalje veoma aktivni. Pre šest godina bili smo domaćini prvog "Malog Joakima", zahvaljujući kome su srpska profesionalna pozorišta počela namenski da stvaraju za decu - objašnjava Miodrag Dinulović, direktor Kraljevačkog pozorišta.

- Pridružili su nam se i teatri iz Kragujevca i Niša, pa smo zajedno podigli letvicu "skačući" iznad uspostavljenih granica. Inače, kod nas je još 60- tih godina formirana omladinsko-pionirska scena. Iz Beograda je došla glumica Ružica Stepanović i "pelcovala" neke buduće glumce, koji su se kao deca popeli na pozornicu... Trenutno je na repertoaru pet naslova, a najstariji je "Slavuj i kineski car", nastao još 1989. godine!

"Crvenkapa", Foto Promo

"Čarobnjak iz Oza", Foto Promo

Imao je, u međuvremenu, tri obnove. Menjali smo glumce, ali su lutke originalne - još od premijere.

Leskovčani su, od 21. do 28. novembra, ovogodišnji domaćini "Malog Joakima", festivala Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, na kome će biti izvedeno osam predstava.

- S ponosom kažemo da na vreme regrutujemo buduću publiku. Već petnaestak godina, svake nedelje u podne, dolaze nam najmlađi Leskovčani. Ponekad i nekoliko puta na iste predstave, najradije na adaptacije bajki - kaže direktor Dragan Marjanović.

- Trudimo se da ponudimo zanimljive naslove, sa koreografijom i songovima. Želimo da sutra, kad postanu "ozbiljna" publika, znaju razliku između dobre i loše predstave... Ove sezone već smo postavili "Razmaženog princa", a uskoro počinju probe "Uobražene Margarete".

U užičkom Narodnom pozorištu pripremaju "Vasilisu Prekrasnu" (premijera 28. novembra), uz još nekoliko aktuelnih naslova na "dečjem" repertoaru:

- Osmislili smo prolećnu i jesenju reviju profesionalnih pozorišta, južno od Save i Dunava. Dvanaest predstava za šest dana, zbog kojih kroz naše pozorište prođe oko šest i po hiljada gledalaca! Zato planiramo da pored Jugoslovenskog pozorišnog festivala za odrasle (koji se već 27 godina izvodi u gradu na Đetinji) napravimo i Jugoslovenski pozorišni festival samo za decu - otkriva direktor Zoran Stamatović.

Šapčani su u ovoj sezoni već stigli da "izbace" dve premijere, "Vremeplov" i predstavu "Princeza Labud":

- Tradicionalno, do kraja godine sledi i jedna novogodišnja. Kod nas je sreda rezervisana za decu, ponekad i subota u podne. Sva izvođenja su ispunjena do poslednjeg mesta, često po nekoliko termina (za škole) dnevno - kaže direktor Vladimir Vasilić. -

"Uspavana lepotica", Foto Promo

"Princeza Labud", Foto Promo

"Tri praseta", Foto Promo

Od prošle godine pokrenuli smo i lutkarsku scenu, na kojoj je prvi naslov bio "Čarobni pasulj". Namenjena je najmlađem uzrastu, dok je ova nova, "Princeza Labud", kombinacija lutke i živog glumca.

U Vranju kažu da, praktično, oduvek paralelno sa večernjom neguju i dečju scenu. Na njoj (bar) dve premijere godišnje:

- Ove sezone planiramo "živu" predstavu u decembru, potom i lutkarsku "Izgubljeni osmeh" u februaru - kaže Bojan Jovanović, direktor Pozorišta "Bora Stanković".

- Trenutno je sedam aktivnih predstava na dečjem repertoaru. Naslovi su namenjeni različitim uzrastima, žanrovski i tematski različiti. Od 1997. stekli smo status profesionalnog teatara, ali je dečja scena postojala još sedamdesetih godina u amaterskom pozorištu.

Desetogodišnji Ivan Bekjarev sa ansamblom "Crvenkapice", Foto Promo

Najava predstave u kojoj su igrali Bekjarev i Nikolić, Foto Promo

I dok su u Vranju "preživeli" požar, u Kruševcu - umalo da se desi. Nedavno je gorela kineska robna kuća koja je u neposrednoj blizini pozorišta:

- Mala sala, stepenište i kancelarija oštećeni su tokom gašenja požara, ipak, vatrogasci su uspeli da nas sačuvaju od težih posledica. Ne igramo dok ne završimo sanaciju, nadam se da ćemo početi u decembru. A planiramo tri obnove i jednu premijeru, "Malu sirenu". I ne samo to: odavno priželjkujemo da, kao posebno zdanje, izgradimo pozorište za decu. Još razmatramo lokaciju - reči su Branislava Nedića, direktora Kruševačkog pozorišta.

- U gradu postoji veliko interesovanje, što potvrđuje već četrnaest godina festival "Kruška", koji se održava za vreme zimskog raspusta. Sve je prepuno, bez ikakve reklame. Deca samo dolaze, oduševljena ovim događajem...

PRASIĆI

NAJDUGOVEČNIJA (lutkarska) predstava u Kruševcu su "Tri praseta". Iako je više od decenije na repertoaru, izvođenja su uvek prepuna. Ovih dana je zbog požara igrana u bioskopu "Kruševac" - i jedva su smestili svu decu.

Pogledajte više