NAJBOLJI "UTAMA" I "VERA SANJA MORE": Proglašenjem pobednika završeno ovogodišnje osamnaesto izdanje međunarodnog festivala Slobodna zona

A. P.

10. 11. 2022. u 13:00

OSTVARENjA "Utama" Alehandra Loajse Grisija i "Vera sanja more" Kaltrine Krasnići proglašeni su za najbolje angažovane filmove međunarodnog, odnosno, regionalnog programa 18. Slobodne zone.

"Utama", Foto Promo

Žiri Međunarodne selekcije (koji su činili Aleksandra Odić, Nezaket Ekiči i Boško Prostran) očarala je "Utama", priča o starijem bračnom paru bolivijskih starosedelaca koji se suočavaju sa surovim uslovima života.

- Film nas uvlači u intimne ljudske emocije protagonista, omogućvajući nam da učestvujemo u sukobima koji se dešavaju u udaljenom delu sveta, a utiču na sve nas: promena porodičnih struktura i tradicije, migracije izazvane globalnim klimatskim promenama, oproštaj i suočavanje sa smrću - naveo je žiri.

Specijalno priznanje u ovoj selekciji dodeljeno je filmu "Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša", Andreasa Drezena.

Najbolji angažovani film u Regionalnoj selekciji je "Vera sanja more" Kaltrine Krasnići, filmski portret sredovečne udovice koja mora da se suoči sa surovom stvarnošću duboko ukorenjenog patrijarhata na ovim prostorima.

- Ova priča je dobro poznata svakoj ženi na Balkanu, priča u kojoj se svaka od nas prepoznaje i koja nas podseća da borba za rodnu ravnopravnost još traje. Istovremeno, način na koji je ispričana i mračni tonovi koji je prate, realistično oslikavaju ne samo život žena, već i muškaraca na našem komadiću planete, nemoćnom da konačno oživi svoju prošlost. Film koji udara u glavu, ali bez nokauta - piše u obrazloženju žirija koji su činile Tamara Skroza, Milica Tomović i Jelena Mišeljić.

"Vera sanja more", Foto Promo

Nagrada publike pripala je dokumentarcu "Plesati Pinu" Florijana Hancen-Cioba. Do 23. novembra publici u celoj Srbiji veći deo filmova sa ovogodišnjeg programa biće dostupan preko platforme KinoKauch.

Nagradu Human Rights dobio je film "Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića, a Specijalno priznanje dokumentarac "Veće od traume" Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski.

Najbolji film novouspostavljene linije "Prva dva koraka" je dokumentarac "Ljubav, nemačke marke i smrt" Džema Kaje, o turskim folkerima u Nemačkoj.

Pogledajte više