NOVA PUBLIKA DAJE POSEBNU ENERGIJU: Bomsori Kim, Južnokorejska violinistkinja, gošća 54. Bemusa, za "Novosti"

Ana Popadić

06. 11. 2022. u 12:00

PUBLIKA u Kolarčevoj zadužbini sinoć je, četvrtog dana 54. Bemusa, prvi put slušala južnokorejsku violinistkinju Bomsori Kim, za koju svetski mediji navode da je "vešta da svaki trenutak učini svojim".

Bomsori Kim, Foto Shim Kyutai, DG

Svoje veštine Bomsori i Simfonijski orkestar RTS-a, pod vođstvom dirigenta Manuela Lopez-Gomeza, publici su prikazali kroz dela Čajkovskog, Bruha i Dvoržaka.

Mlada umetnica iza sebe ima brojne pobede na međunarodnim takmičenjima, sa Njujorškom filharmonijom debitovala je 2019, a kao solista nastupala je u brojnim koncertnim prostorima, među kojima su Karnegi hol i Linkoln centar u Njujorku. Svira na violini "Gvarnerijus" iz 1725. godine, koju je dobila na korišćenje od fondacije "Samsung" u Koreji i Društva "Stradivari" iz Čikaga.

U razgovoru za "Novosti", koji smo vodili uoči beogradskog koncerta, Bomsori nam je kazala koliko joj je važna razmena energije između umetnika i publike, šta očekuje od beogradskog koncerta, ali i otkrila šta je od svojih kolega čula o Srbiji.

- Čula sam toliko toga pohvalnog o srpskoj hrani, koja je zaista fantastična! Utiske o srpskoj publici ću i sama steći vrlo brzo. A, do sada sam, u ovoj fascinantnoj zemlji, upoznala divne, ljubazne i strastvene ljude. Veoma se radujem upoznavanju nove publike.

Na pitanje kako posle toliko nastupa pronalazi inspiraciju za sledeći koncert, naša sagovornica odgovara da ona često dolazi od drugih muzičara sa kojima svira:

- Dakle, u ovom slučaju, to bi bio dirigent i članovi orkestra, kao i nova publika. Uvek osećam drugačiju energiju u različitim zemljama i gradovima i veoma mi je zanimljivo da istražujem i sviram u delu sveta u kome nikada nisam bila.

Kimova ističe da, iako voli mnogo kompozitora, uvek svira Baha. Dodaje i  da je njen omiljeni komad Betovenov koncert za violinu.

- On daje jedno neverovatno duhovno iskustvo i za umetnika koji svira i za publiku.

Novosadski kamerni orkestar , Foto Srđan Doroški

Takođe volim i da otkrivam nove kompozitore. To mogu biti neki savremeni kompozitori, ali i oni koji još nisu otkriveni koliko zaslužuju. Na primer, volim poljsku kompozitorku Gražinu Bacevič, snimila sam jedno njeno delo i nedavno objavila za "Dojče gramofon" - naglašava naša sagovornica.

Otkriva nam kako joj je "baza" u Berlinu, ali da ne ostaje u njoj dovoljno dugo da bi je osećala i zvala domom. Zato, pokušava da se prilagodi i da živi kao nomad. To joj, priznaje, daje jedan prilično pozitivan osećaj slobode i energiju da bude kreativna i "da ne pripada nijednom određenom mestu ili vremenskoj zoni".

KAMERNI ANSAMBL

U NASTAVKU Bemusa, večeras u 20 časova, u sali Beogradske filharmonije, nastupiće Novosadski kamerni ansambl sa delima Štrausa, Rubcova i Pulanka. Ovaj orkestar je osnovan 2016, u saradnji sa Novosadskim muzičkim svečanostima.

- Naša ideja je bila da predstavimo vrhunske umetnike koji žive u Srbiji, visoko su pozicionirani i u inostranstvu, ali žive i stvaraju kod nas - kazala je oboistkinja Sanja Romić.

Pogledajte više