VOLEO BIH DA RADIM U SRBIJI: Moj lik je ruski oligarh, kapitalist i neoliberal

A. P.

05. 11. 2022. u 12:11

HRVATSKO-DANSKI glumac Zlatko Burić, tumač jedne od glavnih uloga u Zlatnom palmom ovenčanim filmom "Trougao tuge" reditelja Rubena Ostlunda, u susretu sa publikom na 18. Slobodnoj zoni, istakao je i da bi veoma voleo da radi u Srbiji.

Foto Tanjug

- Reditelj i scenarista Ruben Ostlund je mog lika u filmu zamislio kao ruskog oligarha, kapitalistu, uronjenog u ideje neoliberalizma, ali smo potom taj lik dugo gradili kroz improvizacije i razgovore - otkrio je Burić, koji ima uspešnu internacionalnu karijeru započetu u Danskoj, 1996, sa čuvenim filmom Pusher Nikolasa Vindinga Refna koji je potom prerastao u trilogiju.

U hvaljenom i nagrađivanom filmu "Trougao tuge" Burićev direktan partner je američki glumac Vudi Harelson, a njihove zajedničke scene oduševile su i publiku u prepunoj MTS dvorani.

- Ostlund je zamislio da ruski oligarh ima neku vrstu divlje aktivnosti, otvorenosti prema životu, koja će mu omogućiti da komunicira sa kapetanom broda koga igra Vudi Harelson. Nadam se da sam uspeo da to napravim - objasnio je Burić, koji se početkom osamdesetih iz Osijeka preselio u Dansku, i ostvario više od 60 uloga u filmovima, kao i TV serijama.

Nova priča Šveđanina Rubena Ostlunda, poznatog po filmovima "Turista" i "Kvadrat", specifična je kritika savremenog sveta prikazana kroz galeriju likova koji se nalaze na luksuznom krstarenju. Burić je otkrio da je reditelj skoro u poslednji čas završio montažu filma da bi ga na vreme predao za selekciju Kanskog festivala i tek tada su svi glumci videli premijerno "Trougao tuge".

U radnoj biografiji Burić je zapisao angažovanje u američkom hit blokbasteru "2012" Rolanda Emeriha i nagrađivanom britanskom filmu "Slatke pokvarene stvari" Stivena Frirsa, ali i u hrvatskim ostvarenjima Comic Sans, "Ne gledaj mi u pijat", "Šutnja"... Kaže da nije toliko slobodan da bira uloge, jer ipak mora i da preživi.

- Veoma bih voleo da snimam filmove i u Srbiji, otvoren sam za saradnju u vašoj kinematografiji - zaključio je hrvatsko-danski glumac Zlatko Burić kao prvi gost "Slobodne zone".

PROGRAM ZA VIKEND

NA programu Slobodne zone u MTS dvorani danas su dva dokumentarna filma, "Moja ukradena zemlja" i "Teritorija", i jedan igrani - "Časna sestra, fudbalski trener". U istoj dvorani u nedelju biće prikazan futuristički holandski film "Kapetanica Nova" i mađarska drama "Nežno", o opsesiji bodibildingom i brojanjem kalorija.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više